Programul “Prima Casa” anuntat de guvern - prin care garanteaza 60.000 de euro pentru credite ipotecare - a starnit multe valuri in presa romaneasca. Punctele slabe - Guvernul Boc ne-a obisnuit deja prin deciziile haotice si prin limbajul populist - stangaci. De aceea, modul total neclar si incompetent prin care acest program a fost anuntat / comunicat, precum si numeroasele intrebari care au ramas fara raspuns, nu ma surprinde, scrie Emil Stoica pe blogul sau.

Insa ideea in sine nu este rea.

Piata imobiliara la ora actuala este in cadere libera, numarul tranzactiilor, precum si preturile pe aceasta piata au scazut semnificativ in ultimele 6 - 12 luni (este adevarat, de la un nivel nesustenabil). Asa cum cresterea din 2007 - 2008 trebuia temperata, la fel si caderea libera trebuie si ea controlata.

Socurile nu fac bine economiei, nici intr-un sens, nici in celalalt.

Desigur, trebuie sa vina un laureat al premiului Nobel in economie (Stiglitz) in Romania pentru a ne da seama ca iarna nu-i ca vara si ca ar fi fost bine daca l-am fi citit pe La Fontaine, cu furnica lui cu tot.

Masura aceasta de garantare este o masura anticiclica si este bine-venita. Daca economia isi revine, ea va fi modificata sau anulata (sper). Daca economia nu isi revine, alte masuri anticiclice vor fi necesare.

Dl. Boc estimeaza ca prin acest program va creste creditarea cu 1 miliard de euro. Acesti bani vor iesi din sistemul bancar si se vor intoarce tot acolo, caci ma indoiesc ca vanzatorii vor tine 60.000 de euro la ciorap. Incet-incet, vanzatorii vor consuma / investi din acesti bani, dand de lucru altora, iar banii tot in sistemul bancar se vor intoarce, dupa ce s-au plimbat prin economia reala.

Cat costa? Guvernul aloca doar 80 de milioane de euro, deci costul maxim pentru contribuabil este de 80 de milioane de euro, sau sub 0.1% din PIB, insa prin repornirea unor rotite ale economiei, aceasta suma s-ar putea sa fie acoperita prin cresterea veniturilor din diferite impozite, increderea in economia romaneasca sa creasca, iar increderea atrage investitii, etc.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Emil Stoica.