Materialul "Programul Prima Casa: Guvernul va garanta 80% din creditul pentru achizitia primei locuinte, maximum 60.000 de euro" a starnit numeroase reactii ale cititorilor. Un cititor ne scrie ca "Nu trebuie sa va asteptati ca oricine sa poata accesa aceste credite din cauza ca trebuie sa demonstrati capacitatea dumneavoastra de a rambursa creditul". Pe de alta parte, ne scrie acelasi cititor, "limitarea creditului la 60.000 de euro nu va lansa iarasi preturile, deoarece in momentul in care banca are la dispozitie o garantie asa de lichida va finanta acest tip de locuinte deoarece risca mult mai putin."

"Avansul devine simbolic (5%) deoarece creditul este garantat fara a fi necesar un avans mai mare, care practic aduce pretul unei locuinte la o valoare mai mica, apropiata de valoarea de tranzactionare care nu este tot una cu valoarea ceruta de vanzator".

"Bancile nu urmaresc executarea garantiei dumneavoastra, ci realizarea de profit prin plata de catre dumneavoastra a dobanzii si rambursarea principalului, care este plasat iarasi pe piata!", ne scrie Alex, cititor HotNews.

"In primul rand vreu sa va amintesc sau sa va aduc la cunostinta ca bancile din toata lumea sunt societati ce functioneaza in conditiile realizarii de profit si nu sunt institutii cu caracter social non profit. Astfel, orice banca, in momentul in care acorda un credit si asta indiferent cui (fie persoana fizica sau juridica), isi va asigura riscurile atat in ceea ce priveste suma cu care crediteaza dar si castigurile ce deriva din imprumutul ei!"

"Gradul mediu de garantare al unui credit este de 120%, dar poate fi mai mare sau mai mic in functie de riscul pe care il are respectiva finantare (vezi CRB, CIP, BC, dimensiunile firmei la care lucrati si natura capitalului ei, varsta solicitantului, domeniul de activitate a firmei pe care o aveti etc)".

  • "De asemenea, costul unui credit este dat si de politica de provizionare impusa de BNR ( in cazul nostru), adica suma de bani pe care banca o blocheaza pana va achitati dumneavoastra creditul. Aceasta suma pe care banca o blocheaza este determinata de natura garantiei cu care va "asigurati" dvs creditul. Cu cat o garantie este mai lichida (se transforma in bani intr-un interval mai lung sau mai scurt) cu atat nivelul provizionului calculat este mai mare sau mai mic. Orice provizion reprezinta ptr banca un cost prin faptul ca acei bani nu mai pot aduce profit si cum bancile sunt societati ce functioneaza tot dumneavoastra sunteti cel care plateste aceasta ".

"Garantarea de catre stat a creditelor prin FNGCIMM ( www.fngcimm.ro ) rezolva mai multe probleme atat ale dumneavoastra, cat si ale bancilor", ne scrie acelasi cititor.

  • in conditiile in care piata imobiliara este blocata bancii i se garanteaza 80% din credit printr-o garantie "imediat" lichida iar diferenta de 40% (diferenta de pana la 100% plus comisioane ,dobinzi si alte costuri) urmand sa o recupereze prin vanzarea case cumparate de catre dvs (mult mai usor de facut la acest pret).
  • pe dumneavoastra va ajuta prin faptul ca nu va vor mai trebui garantii suplimentare deoarece matematic nu ai cum garanta cu 120% o casa care "costa 100%".
  • scazand provizioanele pentru procentul de 80% garantat de STAT va scad si dumneavoastra costurile.
  • limitarea creditului la 60.000 euro nu va lansa iarasi preturile deoarece in momentul in care banca are la dispozitie o garantie asa de lichida va finanta acest tip de locuinte deoarece risca mult mai putin.
  • avansul devine simbolic (5%) deoarece creditul este garantat fara a fi necesar un avans mai mare care practic aduce pretul unei locuinte la o valoare mai mica , apropiata de valoarea de tranzactionare care nu este tot una cu valoarea ceruta de vanzator (mai ales in contextul economic actual).

"As vrea sa mai spun cateva cuvinte celor exagerat de . Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri SA (www.fngcimm.ro ) functioneaza in Romania de 7 ani si a ajutat mii de firme care au accesat finantari dar nu le ajungeau garantiile cu toate ca aveau rezultate financiare bune, a creeat in mod indirect zeci de mii de locuri de munca, a salvat de la faliment firme si nu a acordat garantii pe baza de relatii !", incheie cititorul Alex.

Un alt cititor, Balmiren, propune 10 intrebari referitoare la functionarea Programului "Prima Casa":

  • 1. In baza caror indicatori s-a ajuns la suma medie de 60.000 de euro pentru o locuinta in Romania? Pana la ora actuala nu exista nici un fel de statistici sau indicatori in sensul asta!
  • 2. De ce se alege introducerea acestei masuri care este anticoncurentiala? De ce doar o parte a populatiei are dreptul sa beneficieze de aceasta masura, in vreme ce toti contribuabilii vor trebui sa plateasca pentru ea?
  • 3. Exigentele BNR in ceea ce priveste creditarea persoanelor fizice vor fi mentinute?
  • 4. Prin ce organism al statului vor fi urmariti si executai cei care nu isi vor plati ratele la creditele garantate?
  • 5. De ce se alege stimularea in continuare a bulei consumationiste mult umflate, atata vreme cat tocmai consumul exagerat si fara baze in economia reala a generat criza actuala?
  • 6. De ce nu se alege relansarea economiei prin redirectionarea acestui miliard de euro catre constructia de drumuri (stimuland astfel constructiile) sau agricultura (incercand a se evita criza alimentara care se prefigureaza datorita secetei)?
  • 7. Atata vreme cat o persoana nu are bani de avans pentru o locuinta sau nu are suficiente garantii pentru un imprumut - neprimind astfel bani de la banca, de ce eu ca si contribuabil sunt obligat sa-i garantez imprumutul, si sa-l finantez in caz ca respectiva persoana nu mai plateste ratele? Contribuabilii sunt mai prosti decat banca?
  • 8. Atata vreme cat o lege nu a fost respectata datorita lipsei de fonduri (salarizarea profesorilor), cum totusi se gasesc bani pentru consum iresponsabil in imobiliare?
  • 9. Tranzactiile imobiliare sunt inghetate datorita preturilor prea mari la imobile. De ce atunci se incearca mentinerea artificiala a preturilor pe un palier foarte ridicat, amplificand efectele crizei in perioada urmatoare, datorita celor care se indatoreaza in mod inconstient?
  • 10. Exista o masura mai subprime decat aceasta gaselnita? Se poate ceva mai rau decat atat? Oare nu veselia in creditarea iresponsabila a fost cauza crizei actuale?