Statul poate garanta construirea a aproximativ 50.000 de locuinte, iar acest fapt ar putea reprezenta semnalul relansarii economice, prin crearea a zeci de mii de locuri de munca in domeniul constructiilor, a afirmat, sambata, liderul social-democrat Mircea Geoana, potrivit Mediafax.

"A venit clipa sa pregatim terenul pentru relansarea economica. Este clar ca in zona constructiilor putem sa angrenam pe orizontala economia romaneasca, un efect de multiplicare care sa permita pastrarea de locuri de munca. In estimarea noastra, se pot construi prin garantia statului spre 50.000 de unitati de locuinte, care pot sa insemne cateva zeci de mii de locuri de munca noi sau pastrate", a declarat Mircea Geoana la Constanta, unde s-a intalnit cu liderii organizatiilor locale ale PSD.

Liderul PSD a explicat ca proiectul privind garantarea primei locuinte poate fi dezvoltat sau diversificat: "De aceea, saptamana viitoare vom lansa la Bucureşti o intalnire cu bancile specializate in credit ipotecar şi cu asociatiile de constructori din Romania, pentru a putea sa vedem impreuna cu autoritatile locale care sunt paşii de urmat pentru a face dintr-un proiect de constructii de locuinte probabil cel mai important program pe care l-a avut Romania in investitii publice de foarte mult timp".

  • Programul "Prima Casa" ar putea fi operational in 60 de zile

Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, programul "Prima Casa", destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de virsta. Valoarea fondului de garantare va fi de un miliarde de euro.

Programul va fi derulat prin bancile care vor fi selectate dupa urmatoarele criterii de eligibilitate:

- Costul creditelor

- Reteaua de distributie

- Durata de aprobare a creditului

- Avansul solicitat beneficiarului.

Potrivit premierului Emil Boc, programul va fi operational in maximum 60 de zile.