Un comunicat al Executivului arata ca Ministerul Finantelor, impreuna cu Banca Nationala, Fondul National de Garantare a Creditelor si experti din cadrul bancilor vor definitiva conditiile de natura tehnica ale aplicarii programului guvernamental „Prima casa”, astfel incat programul sa devina operational in luna iulie a acestui an. De asemenea, cei care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului “Prima casa” vor beneficia de TVA redus de 5%, la achizitionarea primei locuinte.

Primul-ministru Emil Boc, ministrul finantelor Gheorghe Pogea si guvernatorul BNR Mugur Isarescu au avut astazi la Palatul Victoria o intalnire cu reprezentantii consiliului Asociatiei Romane a Bancilor, pentru a discuta despre implementarea programului “Prima casa”.

Potrivit comunicatului, primul-ministru, ministrul finantelor si guvernatorul BNR au prezentat bancilor obiectivele si conditiile minimale ale programului “Prima casa”, care in esenta, sunt urmatoarele:

1. Statul, prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor, va garanta un imprumut de pana la 60.000 de euro pentru cumpararea unei locuinte.

2. Bancile vor percepe beneficiarilor programului Prima Casa un avans de maximum 5% din valoarea creditului.

3. Bancile vor avea costuri mai reduse ale creditarii si dobanzii decat cele existente pe piata, intrucat statul garanteaza in totalitate valoarea creditelor si intregul risc al imprumutului, in limita sumei de 60.000 de euro. Practic, bancile nu vor mai suporta costurile asociate riscului de neplata, risc preluat de catre stat.

4. Cei care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului “Prima casa” vor beneficia si ei de TVA redus de 5%, la achizitionarea primei locuinte.

Nota: HotNews.ro a solicitat bancilor participante la discutii - BRD, Alpha Bank, Raiffeisen Bank şi BCR - informatii legate de discutiile care au avut loc la Guvern. Vom reveni cu informatii de indata ce vom primi raspunsuri la solicitari.