Garantia statului va fi acordata imediat in caz de neplata a ratelor aferente creditului contractat, in cadrul programului "Prima Casa", fara ca bancile sa fie obligate sa execute garantia, a afirmat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la intalnirea cu reprezentantii bancilor comerciale interesati de programul "Prima Casa", cu premierul si cu ministrul Finantelor, potrivit Mediafax.

"Este o schema simpla, dumneavoastra sa aveti garantat faptul ca, in caz de neplata, garantia functioneaza imediat, nu trebuie sa executati garantia. Garantia trebuie sa fie cea de la Fond, sa nu aveti garantie imobiliara, cu alte cuvinte. Si eu cred ca schema va pleca la drum foarte, foarte repede pe o formula din asta", spune Mugur Isarescu.

De altfel, obiectul de activitate al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM a fost extins de Executiv, printr-o ordonanta de urgenta, astfel inca sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor, pentru programul "Prima Casa".

Ministrul Finantelor a explicat ca se urmareste minimizarea costurilor efective pentru persoanele care vor contracta credite destinate achizitiei de locuinte si inceperea imediata a programului, atat pentru a rezolva o problema sociala, cat si pentru a relansa piata imobiliara si sectorul de constructii.

La discutia de la Guvern au participat reprezentanti ai BRD, Alpha Bank, Raiffeisen Bank si BCR.

Guvernul a aprobat, miercurea trecuta, prin memorandum, programul "Prima Casa", destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Potrivit premierului Emil Boc, programul va fi operational in maximum 60 de zile.

Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de varsta. Conditia esentiala este ca potentialii baneficiari sa nu fi beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Programul va fi derulat prin bancile care vor fi selectate dupa urmatoarele criterii de eligibilitate:

  • Costul creditelor
  • Reteaua de distributie
  • Durata de aprobare a creditului
  • Avansul solicitat beneficiarului