Preturile caselor din Marea Britanie au crescut cu 1,2% in mai, oferind noi sperante privind revitalizarea pietei imobiliare din insula, potrivit cifrelor oferite de Nationwide Building Society si citate de BBC News.

Rata anualizata a reducerii preturilor la locuinte a scazut de la 15% in aprilie la 11,3%, o casa medie valorand, in prezent, 154.016 lire sterline.

Creditorul ipotecar Nationwide avertizeaza insa ca este prea devreme pentru a vorbi de un punct de cotitura al pietei imobiliare.

"In perioada crizei de la inceputul anilor '90, au existat mai multe luni in care pretul locuintelor a crescut, dar doar pentru a cadea din nou, ulterior", explica economistul sef al Nationwide, Martin Gahbauer.

"In actuala conjunctura, combinatia dintre cresterea rapida a somajului si accesul restrans la credite ne face sa credem ca declinul preturilor la locuinte nu a atins inca punctul cel mai scazut".

Economistul sef a subliniat ca fluctuatia preturilor depinde de balanta dintre cerere si oferta.

Rata dintre vanzari si stocurile nevandute de proprietati s-a stabilizat, adauga Gahbauer, conducand la unele cresteri de preturi in ultimele luni.

Explicatia este ca tot mai putine proprietati au fost scoase la vanzare, in conditiile in care multi proprietari au ales sa-si inchirieze locuintele, decat sa la vanda pe o piata in scadere.

In plus, numarul de imobile nou construite a scazut si el in ultima perioada.

Dar acest nivel scazut al ofertei nu va dura la nesfarsit, precizeaza Martin Gahbauer.