Nici bine nu a fost anuntata lansarea Programului Prima Casa, ca unii au si inceput sa discute despre cresterea preturilor apartamentelor. Lucrurile nu stau insa chiar asa, am sa explic mai jos motivele pentru care din punctul meu de vedere, acest program nu numai ca nu va genera o crestere a preturilor ci din contra, poate chiar trage preturile in jos.

Ce inseamna 17.000 de tranzactii in plus

Am ilustrat in graficul de mai jos evolutia din 2007 incoace a numarului lunar de tranzactii imobiliare comunicat de Uniunea Notarilor Publici. Putem considera ca programul Prima Casa va genera aproximativ 17.000 de tranzactii in plus, respectiv 1400 pe luna. Ce inseamna acest numar? Inseamna cele 4 puncte rosii aflate in partea superioara a coloanelor ce indica numarul tranzactiilor in perioada ianuarie-aprilie. Cu alte cuvinte, nu inseamna mai nimic.

Chiriasii ANL, principalii beneficiari ai acestui program

Dl Blaga a declarat ca intentioneaza sa vanda locuintele ANL actualilor chiriasi la un pret mediu de 40.000 de euro. Daca tinem cont ca exista aproape 15.000 de locuinte ANL care pot fi vandute la preturi sub cel al pietei (sa nu uitam ca discutam despre blocuri aproape noi, care nu au mai mult de 4-6 ani vechime), ne putem da seama ca cea mai mare parte a celor 17.000 de credite vor fi acordate actualilor chiriasi ANL. Ce mai ramane pentru restul doritorilor? Mai nimic.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.