Beneficiarii Programului Prima Casa vor trebui sa plateasca un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca aceasta costa 60.000 de euro sau mai putin. In cazul in care pretul locuintei este, insa, mai mare de 60.000 de euro, beneficiarii vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 de euro, plus diferenta dintre suma de 60.000 de euro si pretul de achizitie. Aceste conditii ar urma sa fie incluse in normele de implementare a Programului "Prima Casa", ce urmeaza sa fie discutate in sedinta de Guvern programata duminica, au declarat surse ministeriale, pentru NewsIn.

In ceea ce priveste durata maxima a unui credit contractat prin programul "Prima Casa", aceasta va fi de 30 de ani, iar contractul de credit nu va trebui sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca. Pe de alta parte, beneficiarii programului trebuie sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, cu o valoare minima egala cu trei rate de dobanda.

In plus, normele de aplicare a programului specifica faptul ca beneficiarii pot achizitiona doar locuinte finalizate, aflate pe teritoriul Romaniei si inscrise in cartea funciara.

De asemenea, beneficiarii programului nu pot instraina locuinta achizitionata prin "Prima Casa" in primii 5 ani dupa dobandirea acesteia, iar in cazul preluarii contractului de credit de catre un tert, dupa cei 5 ani, acea persoana trebuie sa intruneasca, la randul sau, conditiile de eligibilitate pentru a fi beneficiar al programului.

  • Marja de maximum 3% la creditele in euro si 1,5% la cele in lei

Bancile participante la program vor putea aplica o marja de maximum 3% pe an peste rata EURIBOR la 6 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de maximum 1,5% pe an peste rata ROBOR la 6 luni la creditele in lei, au mai declarat surse din Guvern, pentru NewsIn.

Vineri, 12 iunie, ROBOR la 6 luni era de aproximativ 10,8%, iar pe pietele internationale EURIBOR la 6 luni a coborat treptat in ultimele luni, ajungand aproximativ la 1,5%.