Consilierul Guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a declarat ca programul Prima Casa este convenabil pentru banci dar ca pot aparea ceva probleme la negocierea dobanzilor. Catalin Pirvu, presedintele Piraeus Bank a declarat ca "este un program bun, prin care bancile pot sa investeasca si sa sustina iesirea din aceasta stagnare". Ofertele bancilor trebuie transmise Ministerului de Finante pana joi dupa amiaza, 25 iunie.

"Daca programul va merge bine, este posibil ca statul sa nu scoata niciun euro din buzunar. Probabil ca garantia si avansul de 3.000 de euro vor fi avantajoase", a declarat Adrian Vasilescu miercuri, 24 iunie.

Probleme ar putea aparea la dobanzi, a mai adaugat acesta. Aici va fi o negociere, dar fiindca in aceasta perioada bancile nu au cerere foarte mare, probabil vor accepta dobanzi rezonabile.

Ce se intampla dincolo de garantia de 60.000 de euro? Vasilescu a explicat ca poate exista o intelegere cu banca pentru o garantie suplimentara dar ca, oricum, un client care a scos deja 3.000 de euro din buzunar incepe sa devina responsabil.

Catalin Pirvu, presedintele Piraeus Bank, intrebat de HotNews.ro care va fi plafonul de finantari pe care isi propune banca sa-l acorde prin programul Prima Casa a spus ca "va fi in concordanta cu cota de piata a bancii".

Joi, 25 iunie, ora 17:00, expira termenul limita pana la care bancile interesate de programul Prima Casa trebuie sa transmita Ministerului de Finante estimarea sumelor care vor fi acordate ca finantari si a costurilor totale la care se vor acorda imprumuturile - conform Normelor de aplicare publicate joi, 20 iunie in Monitorul Oficial.

UPDATE Catalin Pirvu, presedinte Piraeus Bank: "Ne-am manifestat intotdeauna interesul de a participa la program. Consideram ca este un program bun, prin care bancile pot sa investeasca si sa sustina iesirea din aceasta stagnare".

Daca limitele maximale prevazute in Normele de aplicare sunt convenabile, depinde de la banca la banca, in functie de costurile de finantare, a explicat acesta. "Daca ne referim la depozitele care sunt remunerate cu 6-7%, eu stiu, este bine sa platesti cu 5,25%?" s-a intrebat retoric acesta.

Pirvu a mai declarat: "Evident ca pretul unui credit este legat de costul finantarii ca sa obtii un profit si costul riscului. Aici, neavand risc, dobanzile pot fi mai mici decat cele practicate pe celelalte produse.

In general, noi analizam riscul si nu vrem sa dam credite proaste ca sa plasam apartamentele la stsat , vom analiza din punct de vedere al eligibilitatii clientilor si al posibilitatii acestora de a primi ratele.