Menajeria Circului Globus, amenintata de un turn de 19 etaje, ar putea fi salvata. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat marti inceperea cercetarii prealabile pentru declararea de utilitate publica a terenului de circa 12.000 mp, retrocedat in 2006, pe care se afla menajeria si cateva anexe ale Circului. Costul total al operatiunii s-ar putea ridica la 13 milioane de euro.

Cercetarea prealabila este primul pas in procedura de declarare a terenului ca fiind de utilitate publica, urmand ca o comisie alcatuita din trei consilieri generali sa gaseasca elemente care sa justifice exproprierea.

Daca aceasta comisie decide ca terenul de sub menajeria Circului este de utilitate publica, atunci Consiliul General va cere Guvernului exproprierea.

Executivul va decide daca terenul de sub menajerie va fi redat Circului sau va ramane in continuare in proprietate privata. Daca Guvernul va decide exproprierea acestui teren, Primaria Capitalei ar trebui sa plateasca proprietarului despagubiri de circa 13 milioane de euro, in conditiile in care un metru patrat de teren in zona costa aproximativ 1.000 de euro.

Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei, a declarat, pentru HotNews.ro, ca in acest moment Primaria nu are banii necesari, dar pana se va termina procedura de expropriere "este perfect posibil ca Primaria Capitalei sa-i aiba".

'Avantajul crizei la expropieri: pretul terenurilor a scazut'

Si Brandusa Novac, directoarea Circului, este optimista: "De trei ani, s-a tot pus problema exproprierii si ne-am impotmolit aici. Intai sa se decida exproprierea si dupa aceea mai vedem. Tinand cont ca vorbim de singurul Circ din Romania, cred ca ar putea pune toata lumea umarul, inclusiv Guvernul. Si, tinand cont de criza, eu cred ca asta mai mult ne avantajeaza, fiindca pretul terenurilor a scazut foarte mult. Ideal ar fi sa se grabeasca".

Terenul de sub menajeria Circului si un altul de langa cladirile administrative au fost restituite pe Legea 18/1991 familiei Tonolla in luna august 2006, fara ca administratia Circului sa fie instiintata. Ulterior, terenul a fost vandut unui anume Gheorghe Stelian. Circul a contestat in instanta actul de proprietate, dar a pierdut procesul pe motiv ca nu avea calitate procesuala, terenul respectiv fiind la acea data in proprietatea Primariei Capitalei.

Ulterior, noul proprietar s-a adresat si el instantei si cere Circului daune de un miliard doua sute de lei vechi pe luna pentru ocuparea abuziva a terenului. La inceputul acestui an, Consiliul Local al sectorului 2 a aprobat, printr-un Plan Urbanistic de Detaliu, construirea unui turn de 19 etaje peste menajeria Circului.