In ciuda zvonurilor ca apartamentele s-ar fi scumpit, intentia lansarii programului „Prima casa” nu a produs un impact puternic asupra pietei imobiliare, arata datele Colliers International. Potrivit agentiei de consultanta imobiliara, apartamentele vechi de doua camere din Bucuresti au fost usor afectate de noul program, in sensul ca vanzatorii ce detin astfel de unitati nu au mai fost dispusi sa negocieze atat de mult pretul de tranzactie, iar cei nou intrati pe piata au afisat preturi usor mai ridicate decat pana acum, dar pretul mediu al apartamentelor vechi a ramas aproape neschimbat.

"Apartamentele de doua camere au fost usor afectate de noul program, in sensul ca vanzatorii ce detin astfel de unitati nu au mai fost dispusi sa negocieze atat de mult pretul de tranzactie, iar cei nou intrati pe piata au afisat preturi usor mai ridicate decat pana acum. Global, insa, aceste tendinte de nisa se pierd, neafectand media de pret fata de luna trecuta. Se sesizeaza cresteri usoare ale BREI-Vechi in sectoarele 2, 5 si 6 si scaderi foarte usoare in sectoarele 1 si 4, in timp ce sectorul 3 nu s-a miscat", sustin oficialii Colliers International.

Potrivit acestora, exista zone in interiorul fiecarui sector care au inregistat usoare cresteri de pret, acestea datorandu-se mai mult disparitiei ofertelor foarte scazute sau atingerii unui punct critic. Dupa scaderi succesive si lipsa de cumparatori activi din piata, multi proprietari si-au retras apartamentele de la vanzare sau au refuzat sa mai coboare pretul, observand de-a lungul lunilor de asteptare ca pretul scazut de la luna la luna nu va garanta o tranzactie.

Datele agentiei arata ca pretul mediu al apartamentelor vechi din Capitala a fost in iunie de 1.126 euro/mp, valoare aproape identica cu cea a lunii mai, cand nivelul acestuia a fost de 1.131 euro/mp.

Pentru calcularea acestui indice, Colliers International a folosit date furnizate de Anunturi Particulari.ro.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, având aproximativ 293 de birouri in 61 de tari. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.