Programul "Prima Casa" ar putea fi operational incepand de miercuri, 8 iulie, a anuntat marti premierul Emil Boc: "Am spus ca, in prima decada a lui iulie, programul Prima Casa va fi operational. Este posibil chiar de maine". Emil Boc a precizat, insa, nu se va intalni cu primii cumparatori ai unei locuinte achizitionate cu garantia statului, potrivit Mediafax.

"Nu am la Palatul Victoria programata nicio astfel de intalnire, pentru ca ei in primul rand trebuie sa mearga sa semneze contractul si dupa aceea sa achizitioneze casa", a precizat primul ministru.

  • Primii beneficiari - o familie din Bucuresti care va achizitiona un apartament in Colentina

Primul beneficiar al programului "Prima Casa" este o familie de tineri din Bucuresti, care va semna miercuri documentele de garantare de catre stat a creditului de 60.000 de euro pentru achizitia primei locuinte, a anuntat, marti, firma Premier, care intermediaza tranzactia.

Prima locuinta achizitionata prin programul "Prima Casa" este un apartament de doua camere dintr-un bloc vechi din cartierul bucurestean Colentina, iar titularii contractului, sot si sotie, ambii angajati la compania Renault, au contractat un credit bancar de 55.000 euro pentru cumpararea casei.

"Familia in cauza avea deja depus dosarul pentru contractarea unui credit ipotecar si a fost contactata de banca pentru a i se prezenta si varianta programului «Prima Casa», fiind totodata avertizata ca va trebui sa accepte mediatizarea achizitiei, deoarece titularii contractului sunt practic primii cumparatori ai unei locuinte prin intermediul acestui program", au declarat surse oficiale citate de agentia Mediafax.

Persoanele care vor sa obtina un credit prin programul "Prima Casa" vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maximum 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Guvernul a primit oferte de la 20 de banci pentru credite in valoare totala de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit de Executiv la un miliard de euro.