Entuziasmul proprietarilor legat de programul guvernamental "Prima Casa" s-a reflectat pe piata, preturile locuintelor din Bucuresti crescand pentru prima data in ultimele 16 luni, sustine o analiza aferenta primei jumatati a lunii iulie, realizata de AnunturiParticulari.ro, serviciu ce monitorizeaza anunturile imobiliare de la proprietari postate in presa scrisa si pe internet. Colliers International, bazandu-se si pe datele acestui serviciu, anunta luna trecuta cand s-a lansat "Prima Casa", ca programul nu a afectat puternic piata.

Entuziasmul proprietarilor legat de programul guvernamental "Prima Casa" s-a reflectat pe piata, marind usor preturile pentru garsoniere si 2 camere si ceva mai semnificativ pentru apartamentele de 3 si 4 camere, arata datele aferente perioadei 1-14 iulie din acest an, monitorizate de AnunturiParticulari.ro.

Astfel, pretul mediu cerut de proprietarii garsonierelor a crescut cu 3% fata de luna iunie ajungand acum la suma de 47.000 de euro. Cea mai mica crestere s-a inregistrat pentru locuintele de 2 camere, pentru care, in medie, a fost solicitat un pret de 71.000 de euro, in crestere cu mai putin de 2% fata de luna precedenta. La apartamentele de 3 camere, in prima jumatate a lunii curente cresterea a fost de 5%. Pretul mediu de strigare pentru acestea a fost de aproape 100.000 de euro

In topul cresterii s-au situat apartamentele de 4 camere, al caror pret s-a apreciat considerabil fata de luna trecuta, cu un procent de 12%. Proprietarii acestora au solicitat un pret mediu de 139.000 de euro.

"Cresterea din aceasta prima perioada a lunii nu este data de raportul dintre cerere si oferta, asa cum este normal pe orice piata. Cu siguranta cea mai mare influenta vine pe fond psihologic si este cauzata de programul Prima Casa. Nu cererea efectiva este cea care a generat cresterea, ci doar speranta proprietarilor ca in sfarsit isi vor vinde proprietatile", sustine AnunturiParticulari.ro.

Datele prezentate saptamana trecuta de agentia Colliers International, aferente lunii iunie cand s-a lansat programul "Prima Casa", care aveau la baza si informatii furnizate de AnuntuParticulari.ro, aratau ca "in ciuda zvonurilor ca apartamentele s-ar fi scumpit, intentia lansarii programului „Prima casa” nu a produs un impact puternic asupra pietei imobiliare.

Cu usoare cresteri de pret in anumite sectoare, si cu scaderi in altele, datele Colliers aratau ca pretul mediu al apartamentelor vechi din Capitala a fost in iunie de 1.126 euro/mp, valoare aproape identica cu cea a lunii mai, cand nivelul acestuia a fost de 1.131 euro/mp.

Statistica AnunturiParticulari.ro are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. Serviciul a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.NET.