Piata investitiilor imobiliare comerciale in Europa Centrala si de Est, zona din care face parte si Romania, a totalizat 164 milioane euro in trimestrul doi din acest an, in scadere cu 59% fata de trimestrul anterior, in conditiile in care la nivelul intregii Europe, piata a crescut in perioada mentionata cu 12% pana la 13 miliarde euro, arata un studiu realizat de grupul de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.

In trimestrul doi din acest an, piata investitiilor imobiliare comerciale in Europa a ajuns la 13 miliarde euro, in crestere cu 12% fata de un volum al tranzactiilor de 11,6 miliarde euro, inregistrat in trimestrul anterior al acestui an.

Datele CB Richard Ellis arata ca in trimestrul doi din acest an, s-au inregistrat tendinte diferite pe pietele imobiliare europene, cu o intensificare mai pronuntata a interesului investitorilor pe pietele unde s-au inregistrat cele mai mari corectii de preturi, cum ar fi Londra, Madrid, Barcelona si Paris.

"Trendul din Marea Britanie este cu adevarat notabil. Dupa un inceput relativ slab in aprilie si mai, piata investitiilor imobiliare a luat avant puternic in luna iunie, ultima luna a trimestrului reprezentand peste 60% din totalul T2 2009. Cinci din cele sase tranzactii de peste 100 de milioane euro care din Marea Britanie au fost finalizate in iunie, incluzand si cea mai mare tranzactie de active – achizitionarea pentru 458 milioane lire sterline (510 milioane euro) a 1-10 Bishops Square de catre Fondul de Investitii Oman", se mentioneaza in studiu.

In Europa Centrala si de Est, zona care cuprinde Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia si Ucraina, valoarea tranzactiilor imobiliare comerciale a totalizat 164 milioane euro in trimestrul mentionat, in scadere cu 59% fata de trimestrul anterior din acest an, cand valoarea tranzactiilor imobiliare comerciale s-a ridicat la 396 milioane euro.

Conform grupului CB Richard Ellis, "intrebarea ramane daca revigorarea activitatii inregistrate in trimestrul doi se va mentine. Chiar daca interesul investitorilor ramane la un nivel ridicat, tranzactiile presupun adesea o perioada de timp considerabila pentru a fi finalizate si perioada de vara (lunile iulie si august) este prin traditie mai linistita din perspectiva investitiilor. Prin urmare, imbunatatirea nivelului de activitate nu va deveni relevanta in termeni ai tranzactiilor finalizate decat in ultimele trei sau patru luni ale anului".