Dupa ce Costica Constanda a purtat ani de zile prin tribunale Primaria Capitalei si a fost la un pas de a o executa silit, institutia ii face cadou omului de afaceri doua etaje in plus, pe langa cele 5 stabilite prin schimbul de terenuri facut anul trecut intre acesta si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

De cateva zile, pe site-ul Primariei Capitalei a fost pus in dezbatere publica un proiect de hotarare de Consiliu General prin care se propune construirea unui ansamblu rezidential cu o inaltime maxima de 28 de metri, echivalentul a minimum sapte etaje de locuit. Beneficiari: sotii Constanda si firma Raptis Cavouras, careia omul de afaceri i-a vandut anul trecut, in vara, 1,6 ha din cele 2,8 pe care le detinea in Satul Francez, cu 68 milioane de euro.

Interesant este ca anul trecut, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti i-a dat inapoi lui Costica Constanda Satul Francez pentru a pastra Parcul Bordei, in actul prin care s-a facut schimbul scria ca CGMB ii va aproba omului de afaceri indicatorii urbanistici pe care acesta i-a castigat in instanta, respectiv: Coeficient de Ocupare a Terenului = 60 la suta, Coeficient de Utilizare al Terenului = 3,5 si inaltimea maxima, parter si 5 etaje. Planul Urbanistic Zonal prin care i se acorda lui Constanda doua etaje in plus este facut chiar de Centrul de Proiectare Urbana al Primariei Capitalei.

Cum a devenit Constanda proprietar in Satul Francez

Omul de afaceri a cumparat inainte de anul 2000 de la familia Lincaru, fostii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. In 2001 a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Basescu, la vremea respectiva primar general al Capitalei, a hotarat sa pastreze Satul si i-a oferit lui Constanda, la schimb, in baza Legii 10/2001, 3,3 hectare in Parcul Bordei.

Constanda a vrut sa construiasca acolo cladiri de locuinte, dar municipalitatea s-a opus fiindca era spatiu verde. Omul de afaceri s-a considerat nedreptatit si s-a adresat instantei. Instanta i-a dat dreptate, obligand Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa-i aprobe blocuri de 5 etaje in Parcul Bordei si sa-i plateasca despagubiri de 18 milioane de euro. La aceasta suma s-au mai adaugat penalitati de circa 12 milioane de euro, suma ajungand la aproape 30 de milioane de euro.

Ca sa nu plateasca acesti bani si pentru ca Bordeiul sa ramana spatiu verde, la inceputul anului 2008, CGMB a hotarat sa faca un schimb de terenuri si sa-i dea inapoi lui Constanda Satul Francez. Inainte de a se face schimbul, omul de afaceri a vandut insa circa 5.000 de metri patrati din Parcul Bordei, acesta primind in Satul Francez, o suprafata echivalenta cu terenul pe care-l mai detinea in parc, respectiv 2,8 ha.

Soarta Bordeiului, in aer

Ca sa salveze si cei 5.000 de metri patrati din Parcul Bordei, in 2008 Parlamentul a dat o lege prin care declara tot parcul de utilitate publica, urmand ca exproprierea sa fie facuta de Ministerul Mediului. De un an de zile nu s-a intamplat insa nimic pe motiv ca nu sunt bani.

“Parcul a fost declarat de utilitate publica prin Legea 170/2008. Prin aceeasi Lege, Ministerul Mediului este expropriatorul, dar nu sunt precizate resursele financiare. Articolul 138, alineatul 5 din Constitutia Romaniei spune ca nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea resurselor finaciare. In buget nu sunt prevazuti bani pentru expropriere. De aceea nu am facut niciun demers. Am trimis doar o scrisoare catre Primaria sectorului 1 ca sa ni se specifice incadrarea in documentatiile de urbanism. Nici pana acum nu am primit raspuns”, ne-a declarat Mirela Iordache, sefa serviciului Juridic din cadrul Ministerului Mediului.

Costica Constanda a declarat anul trecut ca noii proprietari din Parcul Bordei, despre care se stie ca sunt doar niste urcraineni, numele exact fiind imposibil de aflat de la autoritati, vor sa construiasca acolo o sala de sport cu piscina, o cafenea si o cladire cu un etaj.