"Programul Prima casa il demonetizam, il pierdem ca si credibilitate, daca noi nu respectam termenele, pentru ca toata lumea arata spre Bucuresti, spre Fond, arata inspre noi ca sunt blocate dosarele". Avertismentul vine de la premierul Emil Boc, care a avut joi o intrevedere la Palatul Victoria cu presedintele Fondului National de Garantare si cu reprezentanti ai Ministerului IMM-urilor, scrie NewsIn.

In cadrul intalnirii, seful Executivului a vorbit despre nenumaratele nemultumiri legate de procesarea dosarelor care ajung la Fond. "Mail-ul mi-e practic blocat de sesizari si foarte multi vin si ne spun ca pierd avansurile pe care le-au inaintat in diverse precontracte, ca pierd celelalte acte pe care le-au intocmit, din cauza faptului ca dureaza foarte mult procedura".

"Scopul acestei intalniri este precis: sa scurtam la maximum durata", a declarat Emil Boc, citat de NewsIn. Potrivit datelor trimise de Fond la Guvern, in acest moment sunt inregistrate 2.614 de solicitari pentru programul Prima Casa, dintre care 1.414 sunt rezolvate, 429 avizate si 774 sunt in lucru.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) le recomanda celor care vor sa-si cumpere o casa prin acest program sa negocieze in antecontractele de vanzare-cumparare un termen de cel putin 60 de zile pana la finalizarea tranzactiei.

Termenul de analiza a solicitarilor de garantare este de cel mult cinci zile lucratoare.

In cadrul Programului "Prima Casa", dobanzile practicate de banci sunt calculate, in cazul creditelor in euro, in functie de EURIBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de maximum 4%, iar pentru imprumuturile in lei, in functie de ROBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de cel mult 2,5%. Persoanele care vor sa ia un credit vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie.

Guvernul a stabilit pentru 2009 un plafon de garantare de un miliard de euro. In program s-au inscris 19 banci.