Preturile medii ale chiriilor la garsonierele si apartamentele de patru camere din Bucuresti au stagnat in luna septembrie din acest an fata de august, iar la apartamenele de doua si trei camere a scazut cu pana la 10%, in conditiile in care in anii anteriori aproprierea inceputului de an universitar si venirea studentilor ducea la cresterea preturilor, potrivit unei analize a firmei Agentie.Net, care detine AnunturiParticulari.ro, serviciu de monitorizare si statistica imobiliara. Normalitatea situatiei, spun oficialii companiei, este data de actuala situatie economica si de deprecierea leului in raport cu euro.

"Fiind de asteptat ca venirea studentilor sa aduca scumpirea chiriilor, in acest inceput de an universitar situatia creata este fara precedent. Cifrele ne demonsteaza ca regula de pana acum nu se aplica. Cu toate acestea, evolutia chiriilor este normala tinand cont de actuala situatie economica, ce a afectat bugetele unui mare procent din populatie. Pe de alta parte deprecierea leului in raport cu euro a impus ca preturile sa intre pe aceasta panta descendenta, pentru ca in practica chiria se solicita in euro", se arata in analiza AnunturiParticulari.ro.

In septembrie, chiria solicitata initial de proprietari pentru garsoniere a ramas la aceeasi valoare de luna trecuta de 290 de euro, nivel care este totusi in scadere cu 26% fata de aceeasi luna din 2008.

Pentru apartamentele de doua camere ofertate in luna septembrie, pretul de inchiriere a fost cu 2% mai mic fata de august, avand o valoare medie de 400 de euro. Chiriile pentru 2 camere au ajuns aproape la jumatate din valoarea solicitata in aceeasi perioada a anului trecut, cand preturile erau mai mari cu aproximativ 40%.

Pentru apartamentele de trei camere proprietarii au solicitat un pret de inchiriere mai mic cu 10% fata de luna august. Chiria medie a fost de 540 de euro, cu 38% mai redusa fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La apartamentele de patru camere a fost solicitata in medie o chirie de 770 de euro, situata in jurul aceleiasi valori de luna precedenta si cu 30% mai mica decat in luna septembrie a anului trecut.

Cu 37% mai multi proprietari fata de luna precedenta au decis sa-si scoata locuintele la inchiriere, in septembrie. Din acest procent cea mai mare pondere o detin garsonierele si apartamentele de doua camere pentru ca spre acestea se orienteaza in general studentii, cei mai intalniti clienti in aceasta perioada. Raportat la aceeasi perioada a anului 2008, per total oferta de apartamente a crescut cu 27%.

AnunturiParticulari.ro este un serviciu lansat in anul 2001 de compania Agentie.Net, statistica prezentata are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de proprietari de locuinta particulari in presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.