Chiria anuala pentru spatiile de birouri de prim rang din Bucuresti, care anul trecut s-a ridicat la 300 de euro pe metrul patrat (mp), a scazut in acest an la 264 de euro/mp, nivel inregistrat in 2006, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara King Sturge. Scaderea a fost cauzata de conditiile actuale din piata, proprietarii fiind fortati sa micsoreze preturile pentru a-si pastra chiriasii, pe viitor fiind estimate scaderi ale chiriilor pe termen scurt, cu o continua crestere a stocului de spatii vacante.

Bucurestiul are un stoc de spatii de birouri estimat la 1,4 milioane mp, iar din inca 300.000 mp planificati sa fie livrati in acest an au fost finalizati in prima jumatate din acest an doar 134.000 mp.

"In ceea ce priveste proiectele in dezvoltare, 300.000 mp sunt planificati a fi livrati pe piata in 2009, cu 134.000 mp deja finalizati in H1. Pe de alta parte, avand in vedere ca respectiva diminuare la nivelul cererii ocupantilor este, in prezent, resimtita puternic, este posibil ca mai multe proiecte sa fie puse in asteptare", se arata in studiul King Sturge privind piata spatiilor de birouri din Europa.

Datele companiei pentru piata spatiilor de birouri din Bucuresti mai arata ca procentul total de spatii vacante in oras a crescut semnificativ de la 4% la sfarsitul lui 2008 la un nivel actual de 10%, cu cele mai mari procente inregistrate in apropierea zonelor limitrofe ale orasului, precum in zona Pipera. Potrivit King Sturge, aceasta crestere este alimentata de migrarea societatilor catre spatii de birouri mai mici si mai ieftine si de catre cresterea stocului de spatii finalizate, fiind preconizat ca procentul spatiilor libere pentru oras sa creasca la circa 10% pana la sfarsitul anului 2009.

In prima jumatate din acest an, chiriile pentru spatiile de birouri de prim rang in Europa au scazut cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, Londra ramanand cel mai scump oras european. Pana in 2011, oficialii King Sturge nu vad o reluare a cresterii nivelului chiriilor pentru spatiile de birouri.

King Sturge LLP, cu sediul in Londra, este una din principalele companii de consultanta imobiliara din Europa (42 de sedii in 14 tari), avand o retea cuprinzatoare de peste 215 de birouri independente si asociate in lume, incluzand Europa Continentala, Asia Pacific si America de Nord. In Romania, compania si-a deschis filiala in 2006.