Pe locul cladirii pe jumatate demolate din Maria Rosetti nr. 38 o sa creasca un bloc de opt etaje. Tot scandalul de asta-primavara, cand ministrul Culturii, Theodor Paleologu, l-a acuzat pe primarul sectorului 2 ca vrea sa transforme zona in “Demolava secolului XXl”, a fost inutil. Acum, chiar Directia de Cultura Bucuresti din cadrul Ministerului Culturii si-a dat acordul pentru construirea blocului pe locul casutei.

Documentul a fost semat in urma cu o saptamana de Eugen Plesca, seful directiei de Cultura Bucuresti. Interesant este faptul ca Eugen Plesca demisionase acum doua saptamani. El si-a dat avizul in perioada de preaviz si motiveaza decizia astfel: „Am semnat un aviz pentru o constructie de 8 etaje, inaltimea blocului de vizavi. Cei trei pereti care au mai ramas dupa demolare vor fi integrati in noua constructie. De asemenea, constructia nu va mai fi cu pereti cortina ci va semana cu monumentele din jur. Casa veche nu era monument istoric. In plus, in vremurile astea, o investitie de 18 milioane de euro nu cred ca strica. Sunt bani din afara”, ne-a declarat Plesca.

Acesta a semnat avizul, desi Comisia Zonala a Monumentelor Bucuresti, forul de care directorul ar fi trebuit sa tina cont cand semneaza avizele, nu a fost de acord cu proiectul. Motivele: lucrarile de demolare care au avut loc pana acum au fost ilegale, iar inaltimea propusa nu se incadreaza in regulamentul zonei protejate.

Culmea este ca avizul a fost semnat desi Primaria sectorului 2 a suspendat autorizatia de demolare si a cerut Comisiei de Urbanism, Amenajarea Teritoriului a sectorului 2 si proprietarului imobilului sa identifice o solutie urbanistica potrivit „regimului tehnic” mentionat in Certificatul de urbanism. Nu in ultimul rand, primaria a dispus ca proprietarul imobilului din str. Maria Rosetti nr. 38, sector 2, sa ia masuri urgente pentru paza, conservarea si punerea in siguranta a cladirii.

Andrei Gaitanaru, consilierul pe probleme de comunicare al ministrului Culturii, ne-a declarat ca se vor verifica conditiile in care a fost emis acest aviz si daca poate fi anulat.

Demolarea casei din Maria Rosetti, nr 38 a inceput in luna mai a acestui an, pe furis. Dupa ce a fost pusa la pamant aproape jumatate din casa, lucrarile au fost oprite pe motiv ca autorizatia era eliberata ilegal.

Proiectul avea aprobarea Consiliului Local al sectorului 2 si autorizatie de demolare inca de la sfarsitul anului 2008. Nici unul dintre documente nu avea insa avizul obligatoriu de la Directia de Cultura Bucuresti.