Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a somat joi firma Millenium Building Center sa opreasca lucrarile la Cathedral Plaza, imobilul de langa catedrala Sfantul Iosif, pe motiv ca autorizatia de construire a expirat. Dupa ultimele modificari legislative, Milenium Building va veni sa ceara prelungirea autorizatiei de construire Primariei Capitalei, nu Primariei de sector ca pana acum.

Autorizatia de construire in baza careia s-au efectuat lucrarile de construire la Cathedral Plaza a fost eliberata de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman pe data de 24 februarie 2006 si a expirat pe 14 iunie 2009.

Tot joi, Primaria Capitalei a inregistrat la Sectia Civila a Tribunalului Bucuresti doua cereri de chemare in judecata pentru Millenium Building Center, cerand instantei sa constate nulitatea contractelor de concesiune, prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti a dat in folosinta firmei, in 2002 si 2005, 186 mp de teren pentru construirea cladirii.

Motivul: terenul a fost concesionat fara licitatie publica, iar in acest caz contractele de concesiune sunt nule de drept deoarece se incalca Legea Administratiei publice locale. De asemenea, municipalitatea cere instantei sa-i recunoasca dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 186 mp.

Acesta nu este singurul proces pe care il are firma Millenium Building Development. Arhiepiscopia Romano-Catolica se judeca de aproape trei ani cu beneficiarul cladirii de birouri Cathedral Plaza, cerand oprirea lucrarilor si demolarea cladirii pe motiv ca autorizatia de construire nu ar fi legala, iar blocul de 70 de metri ar afecta Catedrala atat din punct de vedere estetic cat si tehnic.

Pe 25 iunie 2009, Curtea de Apel Ploiesti a dat castig de cauza firmei Millenium Building Development, validand autorizatia de construire si permitand continuarea lucrarilor. Dupa decizia Curtii de Apel, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a facut o cerere de revizuire pe care instanta din Ploiesti urmeaza sa o solutioneze.

Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 in 24 februarie 2006. Lucrarile au fost incepute in 9 martie 2006. In aprilie 2006, avizele au fost contestate in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti.

Millenium Building Development: Autorizatia e valabila

Reprezentantii Millenium Building Development sustin ca autorizatia de construire in baza careia au efectuat lucrarile de la Cathedral Plaza este valabila. „Autorizatia de constructie pe care o detinem este valabila pe toata durata de executie a lucrarilor, de 36 de luni, din care s-au consumat efectiv 18 luni.

Lucrarile au fost incepute in data de 9 martie 2006. In aprilie 2006, avizele au fost contestate in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti, procedurile juridice derulandu-se timp de aproximativ trei ani. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte pana la solutionarea cauzei, deschisa prin decizia Curtii de Apel din 25.06.2009”, scrie intr-un comunicat de presa trimis de Millenium Building Development.

De asemenea, reprezentantii societatii spun ca actiunea Primarului General incalca o hotarare judecatoreasca irevocabila si ca se vor adresa instantei pentru a cere daune. “Acest lucru ne conduce la concluzia ca va trebui sa ne adresam instantei si sa solicitam daune in consecinta”, se mai spune in comunicat.

In plus, acestia sustin ca de la inceputul mandatului primarului lui Sorin Oprescu, Primaria Capitalei a facut mai multe controale privind legalitatea actelor si nu a descoperit absolut nici o neregularitate sau ilegalitate. “Ba mai mult, dl. Sorin Oprescu ne-a confirmat de mai multe ori corectitudinea actelor emise si ne-a felicitat atat pe noi cat si public pentru performanta proiectului”, se spune in comunicat.