Nivelul chiriilor pe piata birourilor din Bucuresti a continuat sa scada in prima jumatate a acestui an, iar stimulentele oferite de proprietari au devenit tot mai des intalnite, contribuind la scaderea chiriei de baza cu 10-15% si a chiriei nete efective cu 20-25%, a anuntat luni compania de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.

In primul semestru din acest an, nivelul chiriilor la spatiile de birouri din Bucuresti a continuat evolutia descendenta inceputa in cea de-a doua parte a lui 2008, in contextul scaderii accentuate a cererii si cresterii numarului de proprietati disponibile pe piata. Totodata, cresterea pietei subinchirierilor i-a determinat pe proprietari sa scada chiriile solicitate pentru a putea concura cu ofertele de subinchiriere, pentru care se solicita cu 5-10% mai putin fata de ofertele acestora.

"Ca urmare a factorilor mai sus mentionati, in primul semestru al acestui an s-a inregistrat scaderea chiriilor solicitate cu 10-15%, pentru toate tipurile de cladiri, in toate zonele orasului, cu scaderi mai accentuate pentru birourile situate la periferie. In plus, stimulentele oferite de proprietari au devenit tot mai des intalnite, contribuind la scaderea chiriei de baza cu 10-15% si a chiriei nete efective cu 20-25%", sustin analistii BNP Paribas Real Estate.

Nivelul chiriilor va scadea si in a doua jumatate a lui 2009, dar intr-un ritm mai lent

Potrivit datelor companiei, costurile de intretinere pentru birourile clasa A au ramas la acelasi nivel comparativ cu al doilea semestru din 2008, variind intre 3,5-4 euro/mp/luna, ajungand pana la 4,5 euro/mp/luna pentru contractele de inchiriere ‘triple net’. In cazul cladirilor de clasa B costurile de intretinere au variat intre 2,5-3,5 Euro/mp/luna.

In general contextul pietei nu a afectat pretul locurilor de parcare. In zona centrala chiria pentru parcari a fost 100-130 euro/spatiu/luna, in cazul parcarilor subterane. In zonele secundare chiria a variat intre 90-100 euro/spatiu/luna pentru locurile subterane si intre 60-80 euro/mp/luna pentru locurile amenajate la suprafata.

Presiunea descendenta asupra nivelului chiriilor se va mentine pentru a doua jumatate a anului, spun reprezentantii BNP Paribas Real Estate, in contextul scaderii cererii si aparitiei proiectelor noi propuse spre livrare in semestrul doi care totalizeaza aproximativ 270.000 mp (suprafata construita).

"Ritmul de scadere va fi insa mai lent fata de semestrul doi din 2008 si prima jumatate a acestui an datorita rezistentei proprietarilor si atingerii limitei de profitabilitate pentru investitiile facute de acestia", mai estimeaza compania de consultanta imobiliara.

BNP Paribas Real Estate mai noteaza ca doar circa 25% din suprafata totala propusa spre livrare in a doua jumatate a lui 2009 este preinchiriata, ceea ce reprezinta o rata de ocupare mult mai mica fata de nivelurile inregistrate in 2007-2008, cand spatiile preinchiriate au reprezentat 45-60% din totalul spatiilor finalizate.