Dupa ce Guvernul Boc a anuntat lansarea programului Prima Casa, preturile pe piata imobiliara au crescut automat, mai ales avand in vedere succesul de care s-a bucurat acest program la inceput, cand Fondul National de Garantare primea in fiecare zi spre solutionare aproximativ 200 de dosare.

In ultimele saptamani insa, euforia initiala a inceput incet, incet sa se estompeze, numarul dosarelor ajunse zilnic la FNGCIMM s-a injumatatit, iar preturile si-au reluat trendul descendent, astfel ca in Bucuresti, conform unei monitorizariimopedia.ro, in octombrie preturile apartamentelor vechi scoase la vanzare au scazut cu pana la 12% comparativ cu august, atunci cand efectul Prima Casa a fost maxim.

Ce se va intampla in urmatoarele luni cu preturile pe piata imobiliara? Sa vedem cum stau lucrurile din punctul de vedere al cererii si ofertei.

Cererea

Cu tot ajutorul programului Prima Casa, soldul creditelor ipotecare acordate populatiei a crescut cu doar 1,6% sau 83 milioane euro in perioada iulie-septembrie, ceea ce arata ca bancile nu prea mai acorda credite ipotecare.

In plus, pe fondul cresterii numarului restantierilor, a numarului somerilor si a pastrarii unor dobanzi mari la credite, tot mai multi romani nu pot lua un credit ipotecar nici daca ar vrea.

Mai raman cei dispusi sa cumpere cu banii jos, insa acestia sunt extrem de putini, iar o alta parte a potentialilor clienti stau in stand by deocamdata, pana cand lucrurile se vor mai linisti, iar economia va reincepe sa creasca.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.