Miercuri, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor va lua in discutie Planul Urbanistic Zonal prin care se cere construirea, in spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei, a unui complex multifunctional cu apartamente de lux, peste 5.000 de mp de galerii comerciale si un centru cultural. Palatul va fi restaurat si va deveni muzeu.

Proiectul a fost aspru criticat de o parte dintre arhitecti si de societatea civila deoarece spatiile comerciale ar impovara traficul pe Calea Victoriei, o artera si asa foarte aglomerata. Observatiile au mai vizat faptul ca noile constructii ocupa foarte mult din suprafata terenului, iar imobilul care ar urma sa fie ridicat striveste palatul prin inaltimea sa de 40 de metri. In plus, s-a spus ca noua constructie este mai inalta decat cladirile invecinate, care au circa 30 de metri si asta ar strica aspectul Caii Victoriei.

Proiectul a mai fost discutat, la sfarsitul lunii septembrie, la Sectiunea de Urbanism a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice de la Ministerul Culturii si a primit aviz favorabil cu conditia ca Procentul de Ocupare al Terenului sa nu fie mai mare de 65%, iar Coeficientul de Utilizare al Terenului, de 4,5. Inatimea cladirii care se vede din Calea Victoriei sa nu depaseasca 37,65 m, iar cea dinspre strada Budisteanu, 17,5 m. Acum el va fi discutat in plenul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, care are insa un rol consultativ ca si prima comisie. Avizul care decide soarta palatului urmeaza a fi semnat de ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

Proiectul se intoarce la Primaria Capitalei

Deoarece de la 1 octombrie s-a modificat legislatia privind PUZ-urile, care cer modificarea indicatorilor urbanistici cu mai mult de 20 la suta fata de cat prevede Planul Urbanistic General, au nevoie si de un aviz de oportunitate. Astfel, proiectul se va intoarce la Primaria Capitalei pentru a obtine aceasta aprobare.

Conform Planului Urbanistic General, in spatele Palatului Stirbey se putea construi o cladire cu un Coeficient de Utilizare al Terenului (CUT) de 1,8, iar pe partea dinspre Calea Victoriei, de 5. Inaltimea maxima admisa era de 22 de metri. Dan Marin, membru in Comisia tehnica de urbanism de la Primaria Capitalei spune ca acestia sunt coeficientii maximali, insa, tinand cont ca noua constructie se afla atat de aproape de un monument, ei ar fi trebuit sa fie chiar mai mici, ca monumentul sa fie protejat.

In primavara acestui an, Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei, a semnat un aviz de urbanism prin care li se permitea investitorilor sa construiasca pe 70 la suta din teren, cu un CUT de 4,5 si inaltime maxima de 40 de metri.