Federatia Romana de Tenis vrea sa faca un hotel de trei etaje, o sala de sport si mai multe terenuri de tenis pe circa o treime din Parcul Operei. Planul Urbanistic Zonal prin care se cere aprobarea acestor constructii a primit miercuri acordul Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Primariei Capitalei. Desi terenul respectiv este parc, iar legea interzice construirea pe spatiul verde, Comisia a decis ca acest proiect este posibil si oportun pentru oras.

Vlad Cavarnali, membru in Comisia Tehnica de Urbanism si persoana care a prezentat proiectul, a motivat ca, desi pe Planul Urbanistic General terenul este V1, adica parc, pe alt plan terenul este construibil. “Pe Planul Urbanistic Zonal de Zone Protejate, terenul pe care Federatia intentioneaza sa construiasca nu este spatiu verde. Acolo au fost dintotdeauna terenuri de tenis si asta vor sa faca si ei acum”, a spus acesta.

Conform normelor UE, ar trebui sa avem 26 mp de spatiu verde pe cap de locuitor. In prezent, Bucurestiul are doar 12 mp pe cap de locuitor

Lipsa acuta de spatii verzi in Bucuresti

Dan Marin, seful de proiect al Planului Urbanistic Zonal de Zone Protejate, spune insa ca nu este adevarat. “Noi nu am colorat cu verde suprafata fostelor terenuri de tenis ca sa le marcam. Asta nu inseamna ca spatiul respectiv este construibil, ci faptul ca i se pastreaza functiunea initiala. De altfel, indicatiile grafice din plansa sunt foarte clare: fronturile construite sunt marcate cu linie albastra, continua sau discontinua, dupa caz. Or, terenurile nu au aceasta indicatie. Parcul Operei este verde in Planul Urbanistic General si asa trebuie sa ramana”, spune acesta.

Citiva dintre membrii Comisiei, printre care Sorin Gabrea, Costica Enache, Tiberiu Florescu si Bogdan Bogoescu, au sustinut ca in Parcul Operei ar fi chiar mai indicat sa se faca un turn, “ca sa lege respectivul teren de oras”.

Dupa ce a primit acordul Comisiei, acest proiect va trebui sa primeasca un aviz de oportunitate semnat de arhitectul sef al orasului. Daca va primi acest aviz, proiectul va trece pe la Ministerul Mediului, iar in final soarta sa va fi decisa de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Mall in baza sportiva Spartac

Tot miercuri, Comisia Tehnica de Urbanism din cadrul Primariei a discutat amplasarea unui mall cu o suprafata construita de circa 200.000 mp pe terenul fostei baze sportive Spartac. Pe acte, o parte din cele 8 hectare ale bazei sunt construibile, insa, circa o treime este spatiu verde. Membrii Comisiei au spus ca si realizarea acestui proiect este posibila, insa deocamdata nu s-a luat o decizie, urmand sa revina.

Pe terenul bazei Spartac a mai existat un PUZ, facut in 2002. Intre timp, acesta a expirat. Printre motivele care au stat la baza demiterii fostului arhitect sef al Capitalei, Adrian Bold, se numara faptul ca ar fi aprobat PUZ-ul in baza sportiva.

Nu avem nici macar jumatate din cantitatea de spatiu verde ceruta de Uniunea Europeana, pe cap de locuitor, dar, in loc sa facem parcuri, le distrugem si pe cele care au mai ramas.