Despre Bucuresti, majoritatea oamenilor ar spune ca este un oras trist, murdar, dezordonat. Spatiile publice or nu exista, or sunt lipsite de viata. Orasul colcaie de terenuri lasate in paragina, strazile apartin masinilor, nu oamenilor. Realitatea este dezamagitoare, insa de idei nu ducem lipsa.

Iar daca ar fi puse in practica, probabil, Bucurestiul s-ar putea compara cu orice alt oras european civilizat. HotNews.ro va prezinta o serie de proiecte concepute de arhitecti si de studentii Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”. Implementate, aceste idei ar putea da o alta fata Capitalei.

Central Park in jurul Palatului Parlamentului

Spatiul din jurul Palatului Parlamentului este in acest moment lipsit de viata, nefolosit, un loc in care omul nu are acces. Poate privi inauntru doar prin grilajul gardului. In cifre, o suprafata de circa 500.000 mp pe care cresc buruieni.

Ce ar putea fi in loc?

Dorin Stefan, unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti romani ai momentului propune aici amenajarea unui parc: „Un parc englezesc, parc-codru, cu copaci foarte inalti, care sa "inece" tot terenul liber. La fel ca Central Park. In acest fel, in partea de sud-vest s-ar realiza o mare zona verde formata din Parcul Parlamentului, Parcul Cismigiu, Parcul Carol si Parcul Tineretului. Din motive de securitate, gardul din jurul Parlamentului se va restrange la cativa metri in jurul cladirii. Nu cred ca au nevoie de acel spatiu. Si acesta, fata de alte proiecte este posibil. Terenul inca apartine statului. Daca se va face un Plan Urbanistic Zonal, probabil ca vor veni cei care au fost demolati cu pretentii sa construiasca. Asa, daca se planteaza, locul va ramane spatiu verde”.

De ce parc in jurul Parlamentului?

“In primul rand este o necesitate. In partea de Nord a orasului avem o zona verde mare. Sudul este mai vitregit. Acest parc ar echilibra situatia, ar crea un climat mai sanatos. Avem nevoie de spatii verzi. In plus, un parc ar anima locul si ar estompa imaginea Casei Poporului”, mai spune arh. Dorin Stefan.

Pentru ca acest proiect sa devina realitate, Parlamentul si Consiliul General al Municipiului Bucuresti ar trebui sa-si dea acordul. Mai ramane problema finantarii. Aceasta ar putea fi asigurata din bani publici (bugetul Primariei Capitalei) sau cu finantare privata (mari companii care doresc sa faca acte de caritate pentru oras).