806 muncitori care si-au pierdut slujbele in cadrul a 128 de IMM-uri din sectorul constructiilor din Lituania vor primi un ajutor financiar european de peste 1,1 milioane euro pentru a-si gasi un nou loc de munca, dupa ce Comisia Europeana a aprobat o cerere de asistenta facuta de autoritatile din aceasta tara. Banii urmeaza a fi acordati prin intermediul Fondului pentru Ajustare la Globalizare (EGF), dar pentru aceasta trebuie sa fie de acord atat Parlamentul cat si Consiliul European.

Solicitarea autoritatilor lituaniene viza 1628 de disponibilizari care au avut loc in 128 de intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) din constructii, unul dintre primele sectoare afectate de criza financiara si economica. In primul trimestru si cel de-al doilea al anului trecut, volumul lucrarilor de constructii din Lituania a scazut cu 42,81% si respectiv 48,04%, comparativ cu trimestrele similare din 2008.

Costul estimat al acestui pachet necesar muncitorilor disponibilizati in constructii din Lituania depaseste 1,7 milioane euro, Uniunii Europene fiindu-i solicitat sa acorde asistenta de 1,1 milioane euro prin intermediul Fondului pentru Ajustare la Globalizare (EGF).

De la demararea activitatii acestui fond de ajutor european, respectiv ianuarie 2007, si pana in acest moment, catre EGF s-au facut 42 de cereri de ajutor financiar in valoare totala de circa 240 milioane euro, pentru ajutorul a aproximativ 42.000 de muncitori.