La sfarsitul anului 2008, Institutul National de Statistica ne promitea ca din 2010, vom avea un indice oficial al pietei imobiliare calculat pe baza preturile reale de tranzactionare inregistrate de catre notari, insa cel putin in ultimele sase luni, nu am mai auzit nimic despre acest subiect. Mai mult, pe situl INS nu apare nicio data de lansare, astfel ca este posibil ca proiectul sa fi fost din nou amanat.

Zilele trecute l-am auzit pe dl Ion Marin – vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania – declarand la The Money Channel ca deocamdata, un astfel de indice este imposibil de realizat pentru ca preturile se stabilesc in functie de interesul de moment al vanzatorilor si cumparatorilor si ca din aceasta cauza, variaza foarte mult chiar si pentru acelasi tip de imobil localizat in aceeasi zona, iar un pret mediu nu ar reflecta corect realitatea din piata.

Mai departe, dl Marin ne-a dat si un exemplu: “biroul meu notarial se afla intr-un bloc, iar daca vreau sa ma extind prin cumpararea unui apartament alaturat, vecinul imi va cere un pret mult mai mare decat daca l-ar vinde altcuiva”. Am ramas mut ascultand o asemenea justificare, si mi-am dat seama ca de fapt unii nu doresc transparenta pietei imobiliare romanesti.

Cu alte cuvinte, inteleg ca din punctul de vedere al notarilor, este mai bine ca preturile sa fie stabilite aleatoriu, fara sa avem un reper oficial, iar asta ma face a ma intreb de ce in tarile civilizate poti afla preturile de tranzactionare din fiecare zona a unei localitati dar in Romania nu? Pentru ca vrem din nou sa fim originali?

Cu cat o piata este mai transparenta, cu cat exista mai multe informatii despre ceea ce se intampla pe piata respectiva, cu atat mai usor pot fi evitate tepele de orice fel.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.