Cel putin 30% din cele 5000 de noi locuinte asteptate sa fie finalizate in Bucuresti in 2010 ar putea sa nu fie livrate in acest an, tinand cont ca din cele 5000 de unitati, 2000 reprezinta de fapt apartamente anuntate pentru a doua jumatate a lui 2009 si reportate pentru prima parte din acest an, estimeaza oficialii companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Mai mult, spun acestia, daca s-ar compara raportul dintre numarul de locuinte si cel de locuitori, Bucuresti ar avea nevoie de 140.000-170.000 de locuinte sa ajunga din urma capitale precum Varsovia, Praga sau Budapesta.

Din 2007 si pana la finele anului trecut stocul de noi apartamente livrate in Bucuresti a depasit pragul de 11.000 unitati, cele mai multe unitati, respectiv peste 6000 de locuinte, fiind finalizate in 2009. Datele Colliers arata ca in Capitala s-au finalizat 1600 noi locuinte in 2007, iar in 2008 inca 3.300 de locuinte.

Nivelul atins in 2009, sustin oficialii Colliers, "a fost atins dupa ce un numar semnificativ de proiecte s-au grabit sa finalizeze apartamentele, avand deja intarzieri de 6 pana la 12 luni si fiind constransi de cumparatorii care isi asteptau apartamentele".

Daca ar fi finalizate cele 5000 de noi locuinte anuntate in Bucuresti pentru 2010, in 2011 stocul de noi locuinte finalizate este asteptat sa atinga 17.300 de locuinte.

"Anul 2011 va oferi cele mai putine variante de apartamente finalizate si cel mai probabil nivelul activitatii de livrare se va incadra intre plafonul din 2007 si cel din 2008 (in functie de cate proiecte vor mai inregistra intarzieri anul acesta si vor fi amanate pentru 2011)", mentioneaza reprezentantii Colliers International.

Stocul de locuinte la mia de locuitori: Bucuresti ar mai avea nevoie de pana la 170.000 de locuinte pentru a ajunge alte capitale din regiune

Stocul de locuinte raportat la mia de locuitori
Stocul de locuinte raportat la mia de locuitori
Foto: Colliers International
Analiza companiei mai releva faptul ca avand doar circa 404 apartamente la mia de locuitori, Bucuresti se afla cu mult in urma unor capitale precum Varsovia, Praga si Budapesta. Colliers International estimeaza ca Bucuresti ar avea nevoie de circa 140.000-170.00 de locuinte pentru a ajunge la nivelul acestor capitale analizate.

“Pe termen mediu si lung, Bucurestiul are nevoie de un numar considerabil de locuinte noi pentru a face fata populatiei in continua crestere si pentru a inlocui treptat locuintele mai vechi de 50 de ani, care ar trebui scoase din uz. Luand in calcul ca nivelul populatiei in Bucuresti creste de la un an la altul si avand in vederea activitatea redusa din domeniul constructiei de locuinte noi, nevoia se adanceste cu fiecare an care trece”, precizeaza Stefania Baldovinescu, Manager Consulting Division in cadrul Colliers International.

Deficitul de apartamente in Bucuresti s-a accentuat cu atat mai mult cu cat ritmul constructiilor noi a fost mult mai lent si doar 7% din totalul locuintelor finalizate in cele patru capitale in perioada 2000 – 2008 au fost livrate in Bucuresti, mai sustine analiza companiei.

Daniel Pitu, Blog de Bucurestean: Realizatorii studiului simuleaza cunoasterea unor trenduri, fara a avea in realitate date exacte

Daniel Pitu, autorul blogului pe teme imobiliare Blog de Bucurestean, este cel putin sceptic fata de estimarile Colliers International.

"Datele prezentate de Colliers se bazeaza pe cifre a caror sursa nu o cunosc. Institutul National de Statistica le-a confirmat ca populatia Bucurestiului creste an de an? Si care e populatia Bucurestiului? Sau care e numarul de locuinte finalizate? Apoi sunt ansambluri imobiliare si dincolo de limitele orasului Bucuresti, in asa zisa zona metropolitana, nu stiu daca au fost contabilizate in acest studiu. Numarul de locuinte finalizate tine cont de zecile de mici blocuri construite in diferite zone ale orasului?

Nu am alte comentarii de facut referitoare la acest presupus studiu. El face parte din arsenalul vechi al companiilor imobiliare si este menit sa induca o stare de tensiune ("cumparati acum ca se termina"), simuland cunoasterea unor trenduri, unor dinamici, fara a avea in realitate cum sa adune date exacte. Pe de o parte ar fi necesara documentare amanuntita "pe teren", nu cifre adunate de la afiliatii ARAI, pe de alta parte date cat mai corecte furnizate de INS (aceasta fiind institutia care se chinuie de un an jumate sa iasa cu indicele imobiliar)", a declarat pentru HotNews.ro, Daniel Pitu.