O alta bucatica din Bucurestii de altadata a fost rasa de pe fata pamantului. Este vorba despre o casa construita in perioada interbelica, pe strada Grigore Mora, nr. 15. Desi imobilul se afla in zona protejata si, conform regulamentului, se putea interveni doar partial pe el, Primaria sectorului 1 a semnat autorizatia de desfiintare pe 24 decembrie 2009. Chiar in ajunul Craciunului.

Mai mult, dupa modificarea Legii 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, din data de 16 octombrie 2009, autorizatiile de constructie pe zonele protejate trebuie eliberate de Primaria Capitalei, nu de Primariile de sector. Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei Sector 1, spune insa ca institutia era in drept sa emita aceasta autorizatie.

„Daca cetateanul a depus cerea de eliberare a autorizatiei inainte de data de 16 octombrie, aceasta este rezolvata de unitatea la care a fost depusa, in acest caz de Primaria Sectorului 1”, a explicat acesta. Referitor la faptul ca pe aceasta constructie se putea interveni partial, insa nu putea fi demolata in intregime, Alex Ichim nu ne-a furnizat nicio informatie. Acesta a acuzat doar lacunele legislative, care duc la distrugerea orasului.

Casa din Grigore Mora 15 demolata
Casa din Grigore Mora 15 demolata
Foto: Romulus Bena
Conform Planului Urbanistic pentru Zonele Protejate, aceasta casa face parte din Parcelarea Mornand, care are valoare de protectie maxima. „Cartier rezidential aristocratic, tipic pentru optiunea culturala occidentala a elitelor din prima jumatate a secolului al XX-lea. Grad de protectie maxim. Se protejeaza valorile arhitectural - urbanistice, istorice si de mediu natural in ansamblul lor”, scrie in acest studiu.

Bucurestiul vechi, distrus de lacunele legislative

Aproape in fiecare saptamana prezentam demolarea sau distrugerea unei case din Bucurestiul vechi. Acest lucru este posibil atat din cauza lacunelor legislative, cat si din cauza nerespectarii brumei de legislatie pe care o avem. Desi se discuta de ani buni de completarea Legii monumentelor si de finalizarea studiilor de zone protejate, care ar pune la adapost multe dintre casele vechi, care acum nu au nicio protectie, nimeni nu a facut absolut nimic. Cel putin prin nepasare si ignoranta, rezultand o complicitate a celor care ar trebui sa apere interesul public cu samsarii imobiliari.

HotNews.ro va prezinta principalele lacune legislative care au reiesit din cazurile pe care le-am prezentat pana acum:

* monumente de importanta nationala sunt lasate sa se autodemoleze pentru a face loc unor constructii noi. Din nefericire, pana acum nicio instanta nu a dat vreo sentinta care sa-i condamne pe acesti proprietari, desi Legea 422/2001 spune clar ca distrugerea unui monument constituie infractiune. Cel mai elocvent exemplu este Moara lui Asan, monument de clasa A, care este mutilat zilnic. Desi aceasta situatie este cunoscuta de mai bine de 5 ani si au fost facute mai multe sesizari la Politie si nu numai, pana acum nu s-a intamplat nimic. Aceasta problema trebuie lamurita pentru ca autorii mutilarii monumentelor sa fie pedepsiti si astfel sa fie descurajat fenomenul.

* zeci de case din zonele protejate sunt demolate, acestea fiind lipsite de orice protectie. Numai in ultimele luni au fost puse la pamant cateva constructii foarte valoroase: bd. Aviatorilor, nr. 92, str. Roma, nr. 46, Eremia Grigorescu, nr. 1, iar acum Grigore Mora, nr. 15 (desi aceasta casa era inventariata si se putea interveni doar partial pe ea). In urma cu patru ani, Primaria Capitalei a inceput un studiu de detaliere a zonelor protejate. Astfel, fiecare imobil era inventariat si capata un grad de protectie in functie de valoarea sa (grad de protectie ridicat-nedemolabil, grad de protectie mediu-se poate interveni partial, grad de protectie scazut-se poate demola). Prima etapa a acestui studiu, pentru 12 zone din cele 98 de zone protejate din oras, a fost aprobata la inceputul anului trecut. Din nefericire, din informatiile pe care le detinem, acest studiu nu a mai fost continuat pentru restul de 86 de zone protejate. Si chiar daca se va continua, in ritmul acesta, pana va fi continuat, nu va mai ramane mare lucru de protejat. Solutia ar fi ca autoritatile centrale sa impuna primariilor un termen limita pana la care aceste studii sa fie finalizate. Fara aceste studii, primariile nu il pot impiedica pe proprietar sa demoleze o casa care nu este monument, dar se afla intr-o zona protejata.

* monumentele individuale sunt recunoscute de instante, dar ansamblurile de monumente nu. Astfel, cladirile din aceste ansambluri nu beneficiaza de protectie. Aceasta situatie am intalnit-o la Policlinica Batistei. Aceasta problema trebuie lamurita din punct de vedere legislativ.