Premierul Emil Boc a anuntat ca vor fi adoptate in urmatoarea sedinta a Guvernului modificarile la programul Prima Casa. "In 2010, programul Prima Casa va fi orientat cu prioritate pentru constructia de locuinte de la zero, pentru constructia de locuinte noi. Vom realiza acest lucru prin doua mecanisme pe care le vom impune in cadrul actului normativ: pe de-o partea, partajarea garantiilor guvernamentale pentru case care sunt gata finalizate pana la 1 ianuarie 2010, unde va fi un plafon mai mic de garantii guvernamentale decat in 2009, si suplimentarea plafonului de garantii pentru cei care construiesc locuinte de la zero", a spus Emil Boc.

Premierul a afirmat ca plafonul (suma totala) de garantii guvernamentale pentru locuintele construite de la zero va fi cel putin dublu fata de cel in cazul locuintelor deja existente.

Emil Boc a precizat ca limita garantiei guvernamentala stabilita prin programul "Prima Casa" va fi mentinuta la 60.000 euro pentru o locuinta deja finalizata, dar va fi majorata la 70.000-75.000 euro pentru o casa care urmeaza sa fie construita.

Boc a declarat in urma cu o luna ca au fost inregistrate, anul trecut, 11.500 de solicitari si au fost acordate garantii de stat 485 de milioane de euro pentru acest program.

"Dupa 15 februarie, Guvernul va veni cu o noua formula, restructurata, prin care, fara sa renuntam la componenta actuala, care pune accent majoritar pe locuintele finalizate, ii vom imprima o noua directie, in care sa punem accent mai mare pe constructia de locuinte noi, concepute de la zero, pentru a intari efectul multiplicator in economie si pentru a relansa piata constructiilor (...) Din datele pe care le avem, peste 85% din locuintele achizitionate sunt locuinte finalizate", a mai spus premierul.