Dezvoltatorul imobiliar Impact a inregistrat anul trecut un profit net de 665.000 lei, numarul contractelor de vanzare de locuinte fiind cu 8% mai mare decat in 2008, in timp ce valoarea acestora a fost de 70 milioane lei, cu circa 5% mai mult decat in anul anterior, potrivit unui comunicat al companiei remis luni Bursei de Valori Bucuresti. Amintim ca in urma plangerilor facute la Bruxelles de catre un proprietar dintr-un cartier dezvoltat de aceasta companie, pe fondul imposibilitatii alegerii distribuitorului de energie, Comisia Europeana a solicitat autoritatilor de la Bucuresti explicatii.

Potrivit Impact, din totalul de 1.700 unitati noi vandute in anul 2009 in zona Bucuresti-Ilfov, aproximativ 10% au fost locuinte vandute in ansamblul Greenfield din nordul Capitalei, care apartine dezvoltatorului.

Compania a mai anuntat ca datoriile companiei au scazut semnificativ in 2009, la cel mai mic nivel din ultimii 4 ani, rata datoriei coborand la doar 34% din total active, in timp ce gradul de indatorare s-a redus pana la nivelul de 21%, la jumatate fata de gradul de indatorare inregistrat de companiile imobiliare din Europa Centrala si de Est.

Amintim ca in urma conflictului dintre o parte din proprietarii cartierelor Impact si acest dezvoltator si in special a unei plangeri facute de unul din acesti proprietari catre Bruxelles, pe motivul imposibilitatii alegerii distribuitorului de energie in cartier, Comisia Europeana a solicitat autoritatilor romane informatii pe aceasta tema.

Solicitarea Comisiei Europene a fost transmisa pe 25 ianuarie 2010, iar autoritatile romane au la dispozitie trei saptamani pentru a formula un raspuns. In privinta posibilitatii deschiderii unei proceduri de infringement (incalcare a dreptului comunitar) impotriva Romaniei, Ferran Tarradellas Espuny, purtatorul de cuvant al comisarului european pe energie, a precizat pentru HotNews.ro ca "aceasta va depinde in mare masura de analiza informatiilor furnizate de autoritatile romane. Este mult prea devreme ca sa ne pronuntam".