Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, nu a decis daca va aviza sau nu proiectul imobiliar din spatele Palatului Stirbey. „M-am intalnit in audienta cu proprietarul de la Palatul Stirbey. Proiectul trebuie refacut, dupa recomandarile Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Nu vrem sa punem frana dezvoltarii, dar nici sa faca ce vor ei. Orice stat trebuie sa aiba grija de patrimoniul lui”, a declarat Kelemen Hunor la sfarsitul saptamanii trecute.

Reamintim ca proiectul prevede construirea unui bloc din sticla, inalt de aproape 40 de metri, in spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei. Constructia ar adaposti un complex multifunctional cu apartamente de lux, peste 5.000 de mp de galerii comerciale si un centru cultural. Palatul va fi restaurat si va deveni muzeu.

In replica, proprietarul Ovidiu Popescu il acuza pe ministru ca amanarea unei decizii nu face decat sa distruga palatul.

„Desi proiectul a fost avizat pozitiv de toate comisiile de arhitecti unde a fost prezentat, am aflat cu surprindere pozitia intransigenta a Dlui Ministru Hunor care, pe termen lung, nu face decat sa contribuie la distrugerea iremediabila a Palatului Stirbei. Cu toate ca noi am propus un proiect solid si fezabil de includere a Palatului Stirbei intr-un complex multifunctional menit sa repuna in circuitul public acest palat, aprobarea acestuia treneaza la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice de mai bine de 8 luni. Ma ingrijoreaza in mod deosebit, „atentia recurenta” a Ministerului Culturii pentru acest obiectiv, evidentiata de faptul ca, desi avea obligatia ca in 90 de zile de la clasarea Palatului ca monument istoric sa emita Ordinul de folosire a monumentului istoric, nici pana acum nu a intreprins aceasta masura. Acest fapt dovedeste dezinteresul grav si iresponsabilitatea anumitor persoane din Minister pentru patrimoniul national. Ca proprietar si investitor, ma ofenseaza aceasta atitudine si ma face sa ma intreb care sunt interesele din spatele trenarii avizului pentru acest proiect”, spune Ovidiu Popescu.

Popescu ne-a anuntat ca ar putea apela si la serviciile celebrei firme de arhitectura Dixon Jones, pentru realizarea complexului multifunctional de la Palatul Stirbey. In acest moment, arhitectul care a facut Planul Urbanistic Zonal pentru Palatul Stirbey este Vladimir Arsene. Firmele celor doi arhitecti ar putea colabora la realizarea noului proiect.

Arhitectii de la biroul de proiectare Dixon Jones sunt autorii unor celebre sinteze de arhitectura clasica si moderna printre care Royal Opera House, Covent Graden, National Portrait Gallery sau National Gallery in Trafalgar Square.