Acordarea de garantii prin programul "Prima Casa 2" pentru locuintele construite de la zero va putea demara in urmatoarele 10 zile, dupa ce obstacolele tehnice intalnite vor fi depasite si transpuse intr-un Ordin ministerial, a declarat joi Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Blocajul intervenit se datora printre altele lipsei unei prevederi legale prin care bancile sa poata lua in garantie si bunuri viitoare (casele care urmau sa fie construite), dar in urma intalnirilor dintre reprezentantii Ministerului de Finante, ai Asociatiei Romane a Bancilor, ai Fondului de Garantare, ai Cadastrului si ai Uniunii Notarilor, astfel de probleme vor fi rezolvate in urmatoarea saptamana.

"Sunt doua elemente care presupun modificari legislative. Unul este acela ca in legea care lansa Prima Casa se facea referire la faptul ca bancile pot sa ia in garantie imobilul achizitionat, existent, ori astazi vorbim de case ce urmeaza a fi construite. Si atunci trebuie adaptat acel articol de lege ca bancile sa poata lua in garantie si bunurile in curs de constructie, deci bunurile viitoare", a explicat Aurel Saramet.

Un altul il reprezinta prevederea care face referire la acordarea unui plafon de garantare mai mare in cazul asocierii la constructia de locuinte.

"Ei bine, sunt unele probleme de natura tehnica si juridica: Ce se intampla daca unul din cei cel putin sapte asociati se retrage? Ce se intampla cu garantia, cu creditul? Deci sunt elemente tehnice pe care apreciem ca le vom solutiona saptamana viitoare ramanand doar ca modificarea juridica sa stea la latitudinea initiatorilor si guvernului. Dar acestea nu sunt elemente insurmontabile. Problemele sunt rezolvate si solutiile exista urmeaza sa fie cuprinse intr-un ordin al ministrului, intr-un alt act normativ, dar nu mai avem nevoie de renegociere sau de alte conventii adiacente", a mai precizat Aurel Saramet.

  • Garantii acordate de 689,5 milioane de euro

Saramet a mai spus ca de la lansarea programului si pana in 9 martie prin programul prima casa s-au acordat 16.564 de garantii in valoare de 689,5 milioane euro, care au acoperit valori de 803 milioane euro.

A doua etapa a programului guvernamental "Prima Casa" a inceput luni, atat pentru cei care vor sa cumpere locuinte vechi, cat si pentru cei care vor locuinte noi.

  • Pentru imobile gata terminate sau la rosu, garantia ramane la 60.000 de euro. La casele noi, garantia creste la 70.000 de euro si la 75.000 de euro

Pentru cei care se asociaza in vederea constructiei de locuinte, programul guvernamental va incepe "in 10-14 zile, dupa ce fondul de garantare si bancile vor cadea de acord asupra memorandumului tehnic de finantare", a spus si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

Exista diferentieri ale garantiei pe care o pot obtine solicitantii in cadrul celei de-a doua etape a programului "Prima Casa 2". Pentru cei care vor sa cumpere imobile gata terminate sau la rosu, garantia ramane la 60.000 de euro, iar pentru cei care construiesc case noi, garantia creste la 70.000 de euro si la 75.000 de euro.

  • Valoarea totala a plafonului solicitat a depasit cu aproximativ 50 la suta plafonul total de 700 de milioane de euro

Programul a demarat in forta, valoarea totala a plafonului solicitat depasind cu aproximativ 50 la suta plafonul total de 700 de milioane de euro, alocat de guvern pentru anul 2010.

Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a finalizat, in colaborare cu Asociatia Romana a Bancilor si bancile partenere, continutul conventiei cadru de colaborare, astfel incat cea de a doua etapa a Programului Prima Casa sa se desfasoare in conditii optime. FNGCIMM SA va putea acorda garantii dupa ce conventiile cadru vor fi semnate de catre finantatori.

Pentru buna desfasurare a celei de-a doua etape a programului "Prima Casa", premierul Boc a solicitat "bancilor sa elimine birocratia excesiva si sa dea dovada de pragmatism si eficienta".