Proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor: Asiguratorul nu mai poate refuza plata despagubirii daca nu este instiiintat timp de 60 de zile de la prejudiciu

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 18 martie 2010, 18:18 Economie | Imobiliar

 documente
(18 Mar 2010) PDF, 43KB
(18 Mar 2010) DOC, 131KB
Asiguratorii nu vor mai avea dreptul de a refuza plata despagubirilor la politele de asigurare obligatorie a locuintelor in cazul in care nu au fost instiintati de catre asigurati timp de 60 de zile de la producerea riscului asigurat, potrivit unui proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor transmis HotNews.ro de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Modificarile mai vizeaza faptul ca locuintele din cladirile incadrate in clasa I de risc seismic sa nu poata fi asigurate pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare.

Proiectul de modificare a legii 260/2008 propune abrogarea articolului 21 din actualul act normativ, care ar fi dat dreptul asiguratilor sa refuze, in anumite conditii, plata despagubirii.

  • Abrogarea articolului 21:

"Asiguratorii au dreptul sa refuze plata despagubirilor în cazul în care, în termen de 60 de zile de la producerea riscului asigurat, beneficiarii prevazuti la art. 18 nu au înstiintat asiguratorul despre acest fapt si daca din acest motiv nu s-au putut determina cauza producerii riscului asigurat si întinderea prejudiciului".

  • Locuintele din cladiri cu grad I de risc seismic, asigurate doar in urma reconsolidarii

O alta modificare propusa vizeaza locuintele situate in cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, aspect care nu este tratat in prezenta lege. Astfel, proiectul propune ca la articolul 11 din lege sa fie introdus urmatorul aliniat:

"(3) Locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic, nu se asigura pentru nici unul din riscurile prevazute de prezenta lege, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor".

  • Plata despagubirilor se va face direct de PAID

O modificare importanta este si cea referitoare la faptul ca plata despagubirii ar urma sa se faca direct de catre Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea comerciala de gestionare a acestor asigurari, si nu de catre companiile de asigurari, cum se specifica acum in lege (modificarea articolului 19, alin. 4).

" (4)Plata despagubirilor se va face direct de catre PAID in baza unui centralizator transmis de asiguratorul care a efectuat constatarea si evaluarea prejudiciilor", va specifica noul aliniat modificat.

Oficialii CSA au anuntat miercuri la o intalnire pe tema asigurarii obligatorii a locuintelor ca Legea 260/2008, desi in vigoare, mai are inca aspecte neclare si ca CSA impreuna cu ministerul de Interne au pregatit un proiect de modificare a acestei legi, proiect care a intrat deja in traseul de avizare.

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea incepe sa fie aplicata de la 1 iulie 2010, desi autoritatile spun ca nu pot furniza in prezent o data certa. Demararea incheierii de polite in sistem mai are de trecut doua obstacole: crearea unei baze de date cu toti proprietarii de locuinte din tara si stabilirea regulilor contractului de reasigurare.

Proprietarii de locuinte care au polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea contractelor respective si-si pot face alte polite de asigurare facultativa numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

2797 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri