O casa veche de pe strada Eminescu, nr. 186 s-a prabusit dupa ce vecinii au inceput construirea unui bloc de sapte etaje la cativa centimetri de aceasta. Desi proprietarii casei cazute au obtinut suspendarea in instanta a lucrarilor de construire, investitorii refuza sa puna in practica hotararea judecatoreasca. Disperati, oamenii au blocat astazi cu propriile masini intrarea betonierelor in santier. Blocul apartine unui investitor spaniol si familiei fostului deputat PSD Viorel Gheorghiu, acuzat ca si-ar fi furat singur masina ca sa primeasca despagubire.

Cosmarul familiei Dumitru, proprietarii a doua imobile de pe strada Mihai Eminescu nr. 186, a inceput toamna trecuta o data cu pornirea lucrarilor de construire pentru un loc de sapte etaje. Constructia noua a inceput sa rasara la doar cativa centimetri de casa lor.

„Cand au inceput sa toarne fundatia, noi i-am intrebat daca vor sa se lipesca la calcan si ne-au spus ca nu. Initial nu ne-am dat seama ce ne asteapta, fiindca nu pus panoul acela cu proiectul si cu autorizatia de construire. Abia cand au inceput sa se ridice ne-am prins. Tot atunci am aflat ca in loc de locuinte, cum era aprobat initial, vor construi birouri. Noua nu ni se pare deloc in regula sa faca un bloc cu sapte etaje langa casa noasta. Nu vom mai avea in veci soare. In plus, aici sunt locuinte, nu aveau voie sa schimbe functiunea, sa faca birouri. Asa ca, in septembrie, am cerut in instanta anularea Planului Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat blocul si a autorizatiei de construire. Imediat dupa inceperea lucrarilor in casa au inceput sa apara crapaturi iar in decembrie aceasta s-a surpat”, ne-a spus Dumitru Florin, proprietarul locuintei.

Acesta spune ca inca de toamna trecuta a facut o expertiza prin care a aratat ca lucrarile ii pun in pericol casa si s-a dus cu hartiile in mana la autoritati, insa nimeni nu l-a bagat in seama. „Ne-am adresat Inspectoratului de Stat in Constructii, Primariei sectorului 2, Prefecturii si Ministerului Culturii. Nimeni nu a luat nici o masura. Ba chiar, la Ministerul Culturii, cand ne-am dus sa-i intrebam de ce au dat aviz de construire pentru un bloc cu sapte etaje intr-o zona protejata, ne-au zis ca daca nu ne convine, sa-i dam in judecata”, ne-a povestit Victoria Fridmanski, o alta vecina a carei casa a fost afectata de lucrari.

Dupa cateva luni de procese, pe 12 martie, instanta a dispus suspendarea lucrarilor. Vineri, vecinii afectati de lucrari au venit cu executorul judecatoresc sa puna in practica sentinta. Lucrarile insa nu au fost oprite, in ciuda incercarii acestora de a bloca cu propriile masini intrarea betonierelor pe santier. Proprietarii blocului au spus ca vor opri lucrarile doar cand va fi emisa hotararea judecatoreasca. „Au doar un certificat de grefa, cand va fi emisa hotararea, noi ne vom supune”, ne-a declarat Cosmin Gheorgiu, unul dintre proprietarii blocului.

Proprietarul blocului ii acuza pe proprietari caselor ca au vrut sa-l santajeze. „Expertii spun ca peretele a fost impins, nu ca a cazut. Initial ei au vrut sa facem in asa fel incat sa cada casa, ca sa construiasca altceva in loc. Noi le-am spus ca vom repara toate stricaciunile care apar din cauza noastra, dar ca nu putem face asa ceva. Daca vor sa o demoleze, sa se duca la primarie sa ia autorizatie de demolare. Apoi, cand am vrut sa le sprijinim casa, ca sa o punem in siguranta, nu au vrut sa ne lase sa intram. Abia cand ne-am dus la ISC ne-au lasat sa facem asta. Dupa aia au venit la noi la birou si ne-au spus ca ar vrea sa fie „buni vecini”. Ne-au cerut 20.000 de euro. Si ca sa nu iasa scandal, noi am vrut sa le dam, dar nu asa din mana, ci la notariat. Cand credeam ca am ajuns la o intelegere au spus ca vor 50.000 de euro si dupa aia ca ar vrea sa le cumparam terenul. Asa sunt oamenii, vor sa te jecmaneasca. De asta tara asta nu va ajunge nicaieri. Aceasta este prima si ultima afacere imobiliara pe care o fac aici”, a spus Cosmin Gheorghiu, fiul fostului deputat.

In plus, acesta a explicat ca atunci cand a cumparat terenul, PUD-ul prin care se aproba construirea blocului de sapte etaje era aprobat si autorizatia de construire eliberata. „Noi l-am cumparat cu toate actele aprobate, de la doamna care avea terenul. Nu am facut niciun demers in ceea ce priveste volumetria. Am schimbat doar functiunea din locuinte in birouri fiindca, din cauza crizei, apartamentele nu se mai vand”, a spus acesta.

Cum a ajuns blocul de sapte etaje calare pe casa mica?

In iulie 2009, Consiliul Local sector 2 aproba un Plan Urbanistic de Detaliu care prevede construirea unui bloc cu sapte etaje pe str. Mihai Eminescu, nr. 188. O luna mai tarziu, Primaria sector 2 emite o autorizatie de construire pentru aceasta constructie.

Indiferent de disputele dintre vecini, pana la urma problema este ca autoritatea publica locala a aprobat construirea unui bloc de sapte etaje, intr-o zona protejata, la doar cativa centimetri de o alta casa, fara sa ia in considerare consecintele. Codul Civil prevede ca, in cazul in care doua case nu sunt lipite la calcan, distanta dintre acestea sa fie de cel putin 3 metri.

Cine sunt proprietarii blocului?

Proprietarul imobilului este societatea Total Construct International. Aici actionari sunt: Gheorghiu Anca Monica, Gheorghiu Viorel, Gheorghiu Cosmin Alexandru, Gheorghiu Ioana Simona si firma Sarria Imobiliar.

Viorel Gheorghiu a fost deputat PSD de Ilfov in legislatura 2000-2004. In 2008 a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru tentativa de inselaciune. Mai exact fiindca si-a furat singur masina si a cerut despagubire societatii de asigurari. Numele lui a mai fost in atentia opiniei publice in 2004, cand consilierul sau parlamentar Ion Potorac a fost arestat pentru trafic de droguri. Ulterior, si consilierul a scapat de puscarie.

Gheorghiu este un personaj influent, ginerele fostului baron de Ilfov Bebe Ivanovici si finul de cununie al generalului Gheorghe Carp, fondatorul serviciului secret al Internelor, cunoscut sub numele de “doi si-un sfert”. A parasit viata politica si, in prezent, este un om de afaceri de succes.