Biserica Icoanei s-a asociat cu controversatul om de afaceri Marius Locic pentru realizarea unei gradinite intr-una dintre casele parohiei. Casa, datand din secolul XIX, se afla chiar in incinta bisericii si ar urma sa fie supraetajata pentru a adaposti gradinita. Desi proiectul nu a fost inca aprobat, casa a fost acoperita de afise uriase, ca pentru organizare de santier. Pe acestea scrie: „Beneficiar: Biserica Icoanei, Investitor: Marius Locic, Cu sprijinul primarului sectorului 2, dl. Neculai Ontanu”. Preotul paroh, Ion Popescu, spune ca gradinita nou realizata va fi donata bisericii si ca Marius Locic nu va obtine niciun profit de aici.

„Casa este proprietatea bisericii. Am gasit un investitor, domnul Locic. Sa speram ca va merge pana la capat. Va face cladirea ca donatie, asa ne-a promis. Vrem sa facem o gradinita pentru copii, cazuri speciale, dar dotati. Deocamdata nu stim ce se va demola si ce se va pastra. Proiectul este in lucru. Inca nu a fost aprobat”, a spus preotul.

Ce spun specialistii

Societatea civila si arhitectii sunt impotriva acestui proiect deoarece este in aria de protectie a monumentului Biserica Icoanei si distruge in parte casa de secol XIX.

„Noi am observat acel proiect fiind chiar vizavi de Scoala Centrala. Chiar daca constructia propusa acolo nu imprumuta excesele altor proiecte care au nu stiu cate eteje, sau o volumetrie agresiva, are un defect major fiindca contravine legii. Pe planul de zone protejate aprobat in 2009, ea este marcata cu culoare rosie deci trebuie pastrata in intregime. in orice caz modificarile pentru a o face mai practica nu trebuie sa aiba asemenea proportii. Ea este in zona de protectie a Scolii Centrale, monument de interes national si a bisericii Icoanei”, spune Romulus Bena, presedintele asociatiei „Prietenii Scolii Centrale”.

De aceeasi parere este si Dan Marin, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor Bucuresti: „Fosta casa parohiala este o cladire care, chiar daca se afla intr-o stare de relativa degradare, poate fi restaurata identic si reintegrata unui spatiu urban si unei atmosfere tipice pentru rezidential bucurestean de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Transformarea ei intr-o gradinita este un lucru laudabil si perfect posibil; in caz ca este necesara, extinderea trebuie facuta nu prin supraetajare, ci printr-o constructie noua, pe terenul alaturat.

Interventia sugerata de imaginile afisate la fata locului echivaleaza cu o grava agresiune asupra acestei case, in primul rand prin cvasi-demolarea ei si transformarea fatadei principale intr-un simplu decor, in al doilea rand prin supraetajare si adaugarea unor elemente care creaza o deplina confuzie formala. Ceea ce se propune este un exemplu de cum NU trebuie intervenit asupra unui astfel de imobil” spune acesta.

Nicolae Stan, directorul Directiei de Cultura a Municipiului Bucuresti, institutia care avizeaza toate interventiile pe zonele protejate, spune ca acest proiect a ajuns la ei, dar nu a fost avizat.

Biserica Icoanei a scos un teren la mezat
Biserica Icoanei a scos un teren la mezat
Foto: HotNews.ro
Biserica s-a apucat de imobiliare

Aceasta nu este singura investitie pe care Biserica Icoanei o are in gand. In cealalta parte a bisericii, se afla un teren de 350 de metri pentru care preotii au scos-o la mezat.

(vezi foto 2)

Cine este Marius Locic

Marius Locic are, la 38 de ani, o avere estimata in topul Florbes la 15 milioane de euro. Este un om de afaceri cu activitate pe piata imobiliara si in media. Implicat in dosarul in care senatorul PSD Catalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, Locic a fost audiat asta iarna la DNA, intr-o calitate ce nu a fost precizata expres. Conversatiile sale cu Voicu figureaza si printre stenogramele publicate recent de Hotnews.ro.

Marius Locic figureaza actionar direct in 11 firme, potrivit datelor de la Registrul Comertului, majoritatea avand activitate in media si imobiliare. Firma cu cea mai mare cifra de afaceri este Locic Imobiliare, cu venituri de 3,5 de milioane de euro in 2008, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Omul de afaceri anuntase in 2007 ca va investi circa 120 de milioane de euro in realizarea a sase proiecte imobiliare in Bucuresti si Mogosoaia.

Cel mai important proiect anuntat la vremea respectiva prevedea constructia unui proiect de birouri pe un teren de 10.000 de metri patrati de pe strada Barbu Vacarescu din Capitala. Fost sponsor traditional al echipei de fotbal Steaua, Locic este perceput in piata imobiliara drept un apropiat al lui Gigi Becali. Afacerile media sunt derulate prin intermendiul firmei Locic Media, care s-a ocupat cu editarea publicatiilor Atac, Interesul Public si Goool Sport.