Interesul investitorilor noi fata de piata imobiliara romaneasca este inca scazut, multi considera ca preturile sunt mari comparativ cu cele din tarile vestice, iar dintre tarile din Europa Centrala si de Est, atentia investitorilor a fost atrasa doar de Polonia la editia din acest an a targului imobiliar de la Cannes, potrivit lui Ilias Papageorgiadis, directorul executiv al firmei More Real Estate Services, firma romaneasca de brokeraj imobiliar prezenta la eveniment.

“Majoritatea investitorilor seriosi continua sa fie defensivi in atitudinea fata de Romania din multe si variate motive. Multi considera ca preturile sunt mari comparativ cu cele din tarile vestice, in vreme ce altii sunt inca suparati din cauza comportamentului din anii precedenti a unora dintre profesionistii din domeniu. In acelasi timp, toti au mentionat expresia “risc de tara” de fiecare data cand se punea in discutie o noua investitie aici”, sustine Ilias Papageorgiadis.

  • Atentia investitorilor se indreapta catre Polonia. Cine mai este interesat de investitii in Romania?

Potrivit acestuia, expozitia imobiliara din acest an de la Cannes a fost una linistita, exceptand partea dedicata Poloniei, unde a existat un interes foarte mare pentru proiecte si oportunitati de afaceri. Papageorgiadis explica pe blogul personal de ce nu mai este Romania o prioritate pentru investitorii straini.

"Marii jucatori institutionali au patruns in Romania cand propriile piete au devenit mult prea scumpe. Incercasera deja piata poloneza, cea ceha si cea ungureasca timp de mai multi ani si dupa multi ani venise de asemenea si randul Romaniei (si al Bulgariei). Unii dintre ai au realizat profituri foarte bune, multi altii nu au facut profit sau chiar au pierdut bani. Dar acum gasesc oportunitati excelente la ei acasa, de ce ar trebui sa se intoarca aici cand nimic nu s-a schimbat comparativ cu trecutul apropiat?", se intreaba Ilias Papageorgiadis.

Cine mai este interesat de investitii imobiliare in Romania?

"Raspunsul este simplu: doar cei care cunosc deja piata (si cauta oportunitati), sau putinii nou-veniti (care de asemenea cauta oportunitati). Nu am intalnit pe nimeni care este dispus sa achizitioneze la preturi ridicate, “doar pentru ca tara prezinta un potential imens”. Aceasta situatie nu se va schimba in curand, avand in vedere ca bancile sunt blocate sau ca ofera imprumuturi scumpe, cel putin nu in urmatoarele 6 - 9 luni", mai sustine Ilias Papageorgiadis, referindu-se la interesul starnit investitorilor de piata imobiliara din Romania.

Targul imobiliar de la Cannes, MIPIM, considerat unul dintre cele mai importante evenimente internationale din acest domeniu, a avut loc in perioada 16-19 martie din acest an. Potrivit informatiilor oficiale la eveniment au participat 18.000 de delegatii din 81 de tari.