Tribunalul Bucuresti a anulat miercuri Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) prin care Consiliul Local sector 2 aproba construirea unui turn de 14 etaje vizavi de Scoala Centrala, pe strada Icoanei.

Consiliul Local sector 2 a aprobat acest Plan Urbanistic de Detaliu prin Hotararea 136 din 27.11.2008. PUD-ul prevedea demolarea Restaurantului Moldova si a cladirilor din str. Icoanei nr. 6 si 8 si construirea in loc a unui imobil 3S+P+2E+12Er (3 etaje, subsol, parter, 2 etaje, 12 etaje retrase). Beneficiarul este firma Raptis Kavouras, iar proiectant, arhitectul Marius Turcu.

Actiunea de anulare a PUD-ului a fost initiata separat de doua ONG-uri: Asociatia Prietenii Scolii Centrale, Asociatia Salvati Bucurestiul precum si de Ministerul Culturii, dosarele fiind conexate la Tribunal. Consiliul Local al Sectorului 2 poate formula recurs la Curtea de Apel Bucuresti. Intr-o actiune separata, Prefectul Municipiului Bucuresti a atacat si el PUD-ul, dosarul fiind in curs de solutionare la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit unui comunicat transmis de ONG-urile mai sus mentionate, “PUD-ul anulat incalca flagrant prevederile Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aferent zonei protejate Icoanei. PUZ-ul prevedea inaltimi maxime de 10 metri, nu de 45 metri cum prevedea PUD-ul anulat si o densitate de construire (CUT = coeficient de utilizare a terenului) de 1,8, nu de 5,25”. In plus, Legea urbanismului, in vigoare la data aprobarii PUD-ului, interzicea modificarea inaltimii maxime si a CUT prin PUD. Planul urbanistic anulat avea si aviz de la Directia de Cultura Bucuresti, semnat de directorul de la vremea respectiva, Stefan Damian.

Potrivit lui Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, anularea acestui PUD este un act de normalitate. “Este un semn de normalitate ca o astfel de aberatie urbanistica a fost anulata de instanta. Speram ca acest proces va descuraja autoritatile sa mai aprobe documentatii de urbanism ilegale. Pe aceasta cale vreau sa multumesc avocatilor Simona Togui si Bogdan Dumitru, care ne-au sustinut cauza in instanta, pro bono. Mai avem pe rol inca 17 procese, unde speram sa avem castig de cauza”, spune acesta.