In aceasta saptamana a aparut un studiu al companiei de consultanta Deloitte in care Romania apare pe unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste masurile luate de catre autoritati in scopul sprijinirii pietei rezidentiale locale.

Practic, Romania puncteaza doar cu programul Prima Casa, in timp ce vecinii nostri s-au implicat mult mai mult – spre exemplu, guvernul polonez a decis sa plateasca timp de opt ani 50% din rata la creditele ipotecare contractate de familiile tinere.

Ar fi trebuit guvernul roman sa faca mai multe? Prima data, sa vedem cum stam:

1. Raportat la fondul locativ, Romania are cel mai mare procent de proprietari din Europa (peste 80% dintre romani stau in locuinte proprietate personala). Prin urmare, si nevoia stringenta de locuinte este mai mica decat in orice alta tara. In Germania spre exemplu, jumatate din populatie sta in chirie.

In aceste conditii, este normal ca guvernul sa nu arunce cu bani din moment ce stam mult mai bine decat altii la capitolul “proprietate”.

2. In Romania, intre 2000 si 2008, pretul locuintelor a crescut de 10 ori, dupa care a scazut cu aproximativ 40%. In prezent, preturile locuintelor sunt de 5-6 ori mai mari decat in urma cu 10 ani, dar salariile nu au crescut in medie decat de trei ori (date calculate in euro).

Citeste restul materialului si comenteaza pe Khris.ro.