Evaluatorii bancari au inceput sa plaseze valoarea apartamentelor vechi oferite drept garantie pentru credite ipotecare la jumatate din pretul cerut de proprietarii care vor sa vanda imobilele respective, sustin anumite voci din piata imobiliara. O motivatie a acestui comportament este data de faptul ca bancile nu vor sa ia in garantie imobile cu un grad ridicat de uzura, in conditiile in care un credit se intinde pe 30 de ani, scrie Khris.ro.

Practic, bancile par sa realizeze ca pana acum au gresit acceptand drept garantie imobile vechi si supraevaluate, iar acum sufla si in iaurt.

Nu stiu daca informatia prezentata este adevarata sau nu, insa daca este adevarata, inseamna ca atunci cand mergi la banca si soliciti un credit de 60-70.000 de euro pentru a cumpara un apartament vechi, ai toate sansele sa afli ca banca nu iti da mai mult de 30-40.000.

Ce se va intampla cu piata imobilelor vechi in acest caz? Daca proprietarii vor continua sa tina la pret, nu vor mai putea vinde decat cu banii jos pentru ca altfel, cei care doresc sa cumpere pe credit trebuie sa depuna un avans de 40-50%. Cati au asemenea resurse financiare?

Pe de alta parte, exista un stoc mare de locuinte noi construite in ultimii doi ani ce stau inca nevandute, iar pana cand acestea nu vor fi absorbite de piata, dezvoltatorii vor avea o …jena sa contruiasca ansambluri rezidentiale la preturi mai mici. In aceste conditii, proprietarii de apartamente vechi nu prea au concurenta.

Totusi, nu stiu de ce am impresia ca in urmatoarele 12-18 luni vom asista la scaderi de preturi de cel putin 10-15% pe segmentul imobilelor vechi…

PS: sa nu uitam ca peste 3-4 luni va veni si noul indice imobiliar de la INS care va lamuri niste lucruri…