Pretul mediu al unei locuinte in Marea Britanie a crescut cu 10,5% in ultimul an, fiind pentru prima data din iunie 2007 cand rata inflatiei anuale din domeniul imobiliar depaseste 10 procente, potrivit Daily Telegraph, care citeaza un raport al Nationwide Building Society, cea mai mare institutie de credite ipotecare din lume.

Rata inflatiei a crescut cu 1% in aprilie, ducand pretul mediu al unei case la 167.802 lire sterline (193.000 euro).

Cresterea a fost ajutata de faptul ca luna aprilie a anului trecut a fost cea mai slaba pentru piata imobiliara din intreg anul 2009.

"Avand in vedere performanta puternica a preturilor din mai 2009 pana acum, va fi nevoie de o rata a inflatiei lunare de peste 1% pentru ca rata anuala sa continue in acest ritm," a declarat Marin Gahbauer, economist-sef la Nationwide.

Redresarea sectorului imobiliar din Marea Britanie din ultimul an s-a datorat in principal ofertei de locuinte, care nu a tinut pasul cu cererea potentialilor cumparatori. Pe de alta parte, rapoarte recente arata ca tot mai multi oameni cauta sa isi vanda casele. Acest lucru va duce la stagnarea preturilor pe parcursul anului, a precizat Gahbauer.

Potrivit Reuters, britanicii au in continuare greutati in a obtine credite, in urma crizei financiare care a lovit puternic sectorul imobiliar din Marea Britanie.