Firma fostului deputat Viorel Gheorghiu, devenit cunoscut dupa ce a fost acuzat ca si-ar fi furat singur masina ca sa primeasca despagubirile, construieste un bloc de sapte etaje pe strada Mihai Eminescu nr. 188. Desi instanta a dispus oprirea lucrarilor dupa ce casa vecinilor, aproape lipita de bloc, s-a prabusit, firma fostului demnitar continua sa lucreze. Inspectorii din Primarie spun ca lucrarile sunt ilegale si l-au dat pe mana Parchetului.

“Au oprit lucrarile de pe data de 20 pana pe 3 mai, la cateva zile dupa ce instanta a dispus acest lucru. Le-au oprit e un fel de a spune, pentru ca intrau si ieseau masinile pe poarta si bateau de zor pe acolo, prin santier. Ei spuneau ca fac curatenie. In sfarsit, de ieri au inceput sa lucreze pe fata. Au adus o macara si acum fac cofrajele ca sa toarne betoane. Am fost la Tribunal, la Inspectia de Stat in Constructii, la Primarie sa intrebam daca li s-a permis continuarea lucrarilor sau li s-a dat alta autorizatie. Toata lumea ne-a spus ca nu au dreptul sa construiasca. Autorizatia in baza careia lucrau este in continuare suspendata de instanta. Acum lucreaza ilegal”, ne-a explicat Victoria Friedmansky, vecina de la nr 186, care sustine ca din cauza lucrarilor i-a fost afectata casa.

“Si-au afisat la poarta o autorizatie din 2007, dupa care lucreaza acum. Aceasta nu este insa valabila deoarece ei au obtinut o alta in 2009, cea veche fiind anulata de cea noua. In plus, ei nu au cum sa lucreze dupa autorizatia veche deoarece acum fac alt proiect. Avocatii nostii ne-au spus ca este valabil ultimul act administrativ emis si ca autorizatia din 2009 a anulat-o pe cea din 2007. Lucreaza ilegal”, este de parere Cristina Dumitriu, proprietara imobilului care a cazut la inceputul anului.

Cristi Toi, reprezentantul firmei care executa lucrarile de constructie la santierul familiei Gheorghiu din Eminescu nr. 188, sustine ca lucreaza legal, in baza unei autorizatii de construire valabile. “Avem o autorizatie de construire din 2007 si una din 2009. Cea din 2009 a fost suspendata. Cea din 2007 este valabila si efectuam lucrarile in baza ei. Nu se anuleza una pe alta. Nu am schimbat proiectul, ci doar functiunea”. Mai mult, acesta sustine ca i-a dat in judecata pe vecinii de la nr. 186 pentru ca din cauza lor au fost oprite lucrarile trei saptamani si cere daune de 75.000 de euro.

Inspectorii de la Primaria Capitalei spun si ei ca lucrarile se fac ilegal. “Pe 22 martie 2010, Inspectoratul de Stat in Constructii dispune oprirea imediata a lucrarilor, urmare a deciziei de suspendare a Autorizatiei 818/16E/2009 emisa de Primaria sector 2, data de Tribunalul Municipiului Bucuresti. Ne-am dus la fata locului pe 26 martie si am dat si noi oprirea lucrarilor. Ieri ne-am dus din nou, si am constat ca Autorizatia de construire dupa care lucreaza acum nu este valabila. Proprietarul a solicitat Autorizatia 818/16E/2009, care la ora actuala este suspendata. Nu aveau dreptul sa continue lucrarile in baza autorizatiei din 2007 avand in vedere ca toate documentele si procesele verbale de incepere a lucrarilor sunt pentru Total Construct si nu in baza cererii fostei proprietare, pe numele careia este emisa autorizatia din 2007. Am dispus oprirea de urgenta a lucrarilor si am inaintat dosarul organelor de cercetare penala”, ne-a declarat Mihai Stanislav, seful serviciului Desfiintari constructii ilegale din cadrul Primariei Capitalei. Cu toate acestea, vecinii spun ca pe santier se lucreaza in continuare.