Circa 75% dintre cele 3227 de unitati administrative teritoriale din tara (orase si comune) au baze de date fiscale pe suport electronic, iar 10% dintre celelalte au psibilitatatea de a transmite date in formatul necesar emiterii asigurarii obligatorii a locuintelor, potrivit unei anchete efectuate de catre Ministerului Administratiei si Internelor, a declarat marti Marius Bulugea, directorul general al PAID, societatea comerciala de gestionare a acestor asigurari. Potrivit acestuia primele polite vor fi emise undeva in perioada iulie-august din acest an.

"Am solicitat Ministerului Administratiei si Internelor o ancheta cu privire la existenta unei baze de date in format electronic sau pe hartie la nivelul celor 3227 unitati administrative teritoriale din tara (orase sau comunele cu una sau mai multe localitati) si potrivit rezultatelor 75% dintre acestea au baze de date fiscale pe suport electronic, iar 10% dintre celelalte au posibilitatea de a transmite date in formatul solicitat de PAID, a declarat Marius Bulugea, directorul general al Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea comerciala de gestionare a acestor asigurari, in cadrul Forumului International de Asigurari (FIAR) organizat de Media XPRIMM.

Potrivit analizei MAI, judetul Covasna este 100% informatizat, urmat de Arges unde 60% dintre unitatile administrative sunt informatizate. Aspectul este deosebit de important pentru crearea bazei de date cu locuintele din Romania. Firma castigatoare a licitatiei privind furnizarea unui sistem informatic pentru managementul activitatilor PAID este Essential Systems, sistemul urmand sa fie dezvoltat folosind tehnologii Microsoft si infrastructura hardware IBM. Un alt obstacol in calea demararii procesului asigurarii obligatorii a locuintelor in Romania mai este si stabilirea regulilor contractului de reasigurare, fara de care nu se pot vinde politele.

"Programul de reasigurare a fost stabilit, iar negocierile cu brokerii de reasigurari sunt in faza finala. Cred ca emiterea primelor polite de asigurare obligatorie a locuintelor se va face undeva in perioada iulie-august din acest an", a precizat Marius Bulugea.

  • Estimare: Circa 30% dintre locuintele din tara vor avea polite de asigurare obligatorie la un an de la demararea procesului. Ce se intampla cu restul de 70%?

Din datele CSA, in Romania sunt in prezent peste 8,5 milioane de locuinte proprietate privata, iar din datele remise autoritatii doar 15% dintre locuinte sunt asigurate cu polite facultative de asigurare a locuintelor. Radu Mustatea, directorul general a Astra Asigurari, unul din asiguratorii care vor avea dreptul sa emita astfel de polite estimeaza ca "gradul de cuprindere in asigurare pe acest segment va fi la circa 30% dupa primul an de la demararea acestui proces, avand in vedere si locuintele aflate in propietatea statului si va depinde mult de campaniile de distributie ale politelor".

Ce se va intampla cu restul de 70%. Vor fi amenzi?

Potrivit Legii 260/2008, in termen de 90 de zile de la data adoptarii normelor CSA, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure locuintele proprietate privata, iar primarii sunt cei care aplica amenzile. Nerespectarea incheierii de asigurari obligatorii constituie contraventie care se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 de lei.

"Exista o perioada de timp in care trebuie efectuata aceasta asigurare si va exista o campanie de informare la nivel national. Va trebui subliniat ca legea nu-si face un scop in sine din a aplica amenzi, mai ales ca nivelul acesteia este mai mare decat prima de asigurare", a mai spus Bulugea.

Potrivit actualelor prevederi ale Legii 260/2008, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima anuala obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.