Soseaua Kiseleff, unul dintre cele mai frumoase bulevarde din Bucuresti, s-ar putea imbogati cu un nou bloc de trei niveluri. Cum? RAAPPS a pus in posesie in anul 2007 doua parcele de teren pe peluza din fata bloculetelor moderniste facute pe bulevadul Kiseleff, intre strada Uruguay si Docentilor, de faimosul architect Leon Garcia, in anii 50-60. Proprietarii, care nu au avut niciodata teren acolo, au vandut parcela, iar noii beneficiari vor sa construiasca blocuri cu trei niveluri.

Prin Decizia nr. 262/16.08.2007, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a pus in posesia domilor Pavlovici IIse, Schafer Sylvia-Ingeborg si Pavlovici Harald Gheorghe un teren de 470 mp, din incinta blocului de pe Kiseleff nr. 20. Cei trei cetateni nu au avut niciodata pamant aici, terenul fiind dat la schimb pentru un teren de 361 de mp pe care acestia l-au detinut pe Bulevardul Mircea Eliade, unde se afla acum Vila Lac 1.

Dupa restituire, a fost vandut. Actualul proprietar doreste sa construiasca acolo un bloc de trei nivele. Si parcela alaturata, in suprafata de 830 de mp, a fost restituita.

Arhitectul sef al orasului, Gheorghe Patrascu, spune ca cele doua parcele nu ar fi trebuit retrocedate niciodata. “Proprietarii trebuiau sa primeasca terenuri in alta parte sau sa fie despagubiti. Terenul pe care vor sa construiasca ei este spatiu verde. Cat legea interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, ii putem opri. Pana acum le-am spus ca nu se poate”, spune acesta.

De aceeasi parere este si arh. Dan Marin, membru in Comisia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului de pe langa Primaria Capitalei: “Soseaua Kiseleff este un ansamblu arhitectural si urbanistic constituit, o artera de mare reprezentativitate pentru Bucuresti. Spatiul verde din fata este special gandit pentru cladirile respective si pentru bulevard. Este o crima ca aceste terenuri au fost restituite. Daca se va construi pe ele, Kiseleff-ul va fi distrus. Restituirea acestor terenuri e o decizie cu implicatii urbanistice majore. Este un abuz, iar cei care l-au comis ar trebui sa dea socoteala”.

Solutia ca bulevardul sa nu fie distrus ar fi exproprierea pentru utilitate publica si despagubirea la justa valoare a proprietarilor. Bulevardul Kiseleff este zona protejata. Sunt permise doar interventii care nu-i altereaza specificul.