Notarii publici au propus Ministerului Justitiei reducerea onorariilor pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a contractelor de ipoteca incheiate pentru achizitionarea de locuinte prin Programul "Prima Casa", se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Reprezentantii Uniunii nu arata insa cu cat ar putea fi reduse onorariile.

"Congresul notarilor publici a hotarat in unanimitate, sa continue politica de masuri sociale initiate prin diminuarea onorariilor pentru programul Prima Casa, hotarand reducerea tarifelor de onorarii ale notarilor publici si pentru alte acte si proceduri notariale, in scopul sustinerii cetatenilor ale caror venituri s-au diminuat odata cu acutizarea crizei economico-financiare", se arata in comunicat.

Propunerea UNNPR urmeaza a fi analizata de Ministerul Justitiei, care va hotari daca aproba sau nu diminuarea onorariilor notarilor publici.

La sfarsitul lunii iulie a anului trecut, onorariile percepute de notarii publici pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a contractelor de ipoteca incheiate pentru achizitionarea de locuinte prin Programul "Prima Casa" au fost scazute cu 30%.

In cadrul Programului "Prima Casa", dobanzile practicate de banci sunt calculate, in cazul creditelor in euro, in functie de EURIBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de maximum 4%, iar pentru imprumuturile in lei, in functie de ROBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de cel mult 2,5%. Prin acest program, statul garanteaza creditele pentru achizitia unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi, si 70.000 euro, pentru constructia unei locuinte noi. Pentru cumparatorii organizati in asociatii, garantia statului este de cate 75.000 euro pentru constructia de case noi.