Piata provizorie de legume-fructe Obor va fi demolata in cursul acestei saptamani pentru continuarea lucrarilor la noua piata. Comerciantii care isi desfasoara activitatea acolo vor fi mutati in pietele Colentina, Morarilor si Vatra Luminoasa pana pe 1 octombrie, cand se va deschide noua piata.

Piata OborFoto: Hotnews

ONG-urile sustin ca autorizatia de demolare emisa pentru desfiintarea pietei este ilegala deoarece trebuia emisa de Primaria Capitalei, nu de Primaria de Sector. “Primarul Sectorului 2 a emis vineri, 3 septembrie 2010, autorizatia de desfiintare nr. 61625 pentru toate constructiile din Piata Obor, mai putin Hala Obor si noua constructie. Autorizatia de desfiintare 61625 din 3 septembrie 2010 a fost emisa ilegal de Primarul Sectorului 2. Conform Legii constructiilor, autorizatia de desfiintare trebuia emisa de Primarul General, nu de Primarul de Sector, deoarece Piata Obor se afla in zona de protectie a monumentului istoric Hala Obor”, este de parere Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, spune ca autorizatia este legala deoarece in raza de protectie a monumentelor pot da autorizatii si Primariile de sector. Cine are dreptate, va decide instanta, ONG-urile cerand suspendarea lucrarilor de desfiintare pe temei ca autorizatia este ilegala.

Pe 15 ianuarie 2007, Consiliul Local sector 2 s-a asociat cu un grup de firme controlate in mare parte de Puiu Popoviciu (S.C. Practic S.A., S.C. Procema, S.C. Baneasa Investments S.A., S.C. Comnord S.A) pentru modernizarea Pietei Obor.

Consiliul Local punea la dispozitie pentru 49 de ani cele 4 hectare ale Pietei Obor, firmele se obligau sa construiasca, urmand ca profiturile din exploatare sa fie impartite, un procent de 12% revenind Consiliului Local.

In 2007, Asociatia Frontul Negustoresc Obor a cerut in instanta anularea contractului de parteneriat intre Consiliul Local si cele 5 firme. Procesul este pe rol. Asociatia Frontul Negustoresc mai cere anularea Planului Urbanistic de Detaliu si a autorizatiei de construire in baza careia se ridica noua constructie din Piata Obor.