Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Puterea de cumparare in imobiliar

de Mihai Marcu     Economia pe intelesul tuturor
Miercuri, 8 septembrie 2010, 9:14 Economie | Imobiliar

In articolul din 3 septembrie, doi cititori au mentionat cu argumente ca un pret accesibil al apartamentelor "medii" se situeaza intre 3-7 venituri nete pe familie.

Argumentul lui Alex Dumitrascu a fost urmatorul: "Valoarea de 5-7 venituri medii anuale, se deduce din posibilitatea acoperirii costului locuintei in cadrul unui ciclu economic global, adica 10-15 ani, adica la inlocuirea banilor ipotetici, viitori, cu bani reali in aceasta perioada."

La sugestia lui Tudor Florea, care mi-a si pus la dispozitie 75% din date, am facut urmatoarea analiza din 2002 si pana la zi - cate salarii medii anuale sunt necesare pentru a cumpara un apartament de doua camere din Bucuresti? Practic - cat de accesibile sunt apartamentele din Bucuresti, raportate la salariile din Bucuresti? scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Datele sunt extrem de clare - in 2002 - 2003 erau necesare 10 salarii medii nete pentru a cumpara un apartament din Bucuresti, cu doua camere. Presupunand o familie de doua persoane, inseamna 5 salarii nete pe familie.

In 2004 - 2005 cresterea este lenta, la 13 - 14 salarii medii anuale nete, sau 6.5 - 7 salarii nete pe familie.

Din 2006 - 2008 - cresterea este exploziva, pana la 20 salarii medii anuale nete in 2008. Maximul a fost in martie 2008, la 30 de salarii.

Corectia din 2009 - 2010 este brutala - puterea de cumparare teoretica se intoarce la nivelul anilor 2005 - 2006, insa nivelul de minim nu pare a fi aici. Ma astept ca scaderea sa aiba un "overshoot", depasind minimele anului 2002.

Adeseori auzim un argument relativ corect: "da, apartamentele s-au ieftinit, dar cursul a crescut; nici creditele nu mai sunt atat de usor de obtinut". In zilele urmatoare voi analiza suportabilitatea preturilor tinand cont de disponibilitatea si costul creditului ipotecar.

Metoda de analiza

1 - datele despre preturile medii ale apartamentelor vechi din Bucuresti vin de la Renderman; la preturile medii a fost adaugat o medie de 5% reprezentand costuri ale tranzactiei (notar, acte, impozite, agenti);
2 - salariul mediu net este cel din Bucuresti, conform datelor INSSE. Nu are rost sa comparam salariul mediu pe tara cu preturile apartamentelor din Bucuresti;
3 - toate calculele s-au facut in EURO.

Vezi graficul si comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

2510 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version