Datele analizate de portalul imobiliare.ro arata ca, in luna septembrie, pretul mediu pe metru patrat solicitat de catre proprietarii de apartamante a scazut la nivel national cu 1,1% fata de august, scaderea fata de septembrie 2009 fiind de 10%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Comparativ cu luna mai, pretul a scazut cu 7,7%, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire.

Evolutia pretului cerut de proprietarii de de apartamente (euro/mp)

Evolutia pretului cerut de proprietarii de apartamente (euro/mp)

Foto: Businessday.ro

De mentionat faptul ca nu pretul in sine este important, ci trendul, iar trendul este in mod evident unul descendent.

In Bucuresti, pretul mediu s-a redus cu 3,3% fata de august ajungand astfel la 1.193 euro/mp, scaderea fata de septembrie 2009 fiind de 8,2%. In cazul apartamentelor vechi cu o camera pretul a scazut cu 11,6% in ultimele 12 luni, scaderea fiind de 9,9% in cazul apartamentelor cu doua camere. Pretul apartamentelor cu trei camere a scazut cu 8,9%.

Timisoara continua sa ramana cel mai ieftin mare oras din Romania, pretul mediu pe metru patrat solicitat de proprietari fiind de 822 de euro, cu 2% sub valoarea din august, si cu 17,8% sub valoarea din septembrie 2009. Apartamentele vechi cu o camera au un pret mediu de vanzare de 906 euro/mp (scadere anuala de 17,9%), apartamentele cu doua camere se vand la un pret de 858 euro/mp (-15,6%), iar cele cu trei camere au un pret mediu "de strigare" de 779 euro/mp (-18,5%).

In ultima luna, in Brasov, preturile cerute de proprietari au scazut in medie cu 1,1% (scaderea anuala 4,9%), in Constanta au scazut cu 1,4% (-12,6%), in Iasi preturile au crescut cu 1,1% (-1,7%), iar in Cluj Napoca preturile de asemenea au crescut, procentul fiind de +0,5% (-1,6%).

Avand in vedere faptul ca acest tip de studii ajung la niste concluzii care pot fi usor combatute, o sa verific pe teren cum stau lucrurile. O sa revin cu un articol in urmatoarele doua saptamani.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.