Datele INS publicate vineri arata ca, in al doilea trimestru din 2010, pretul real de tranzactionare al locuintelor in Romania a fost cu 7,4% mai mic decat cel din ultimul trimestru al anului trecut, scaderea fata de T1 fiind de doar 1,3%, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

In ceea ce priveste evolutia anuala, in T1 preturile au fost in medie cu 6,7% mai mici decat in perioada similara a anului trecut, iar in T2 2010 scaderea a fost de 3,74% fata de T2 2009.

Pe sectoare ale pietei imobiliare - in cazul apartamentelor, scaderea din primele sase luni a fost de 7,11%, in Bucuresti, preturile fiind cu 7,8% mai mici. Pe de alta parte, pretul mediu de tranzactionare al caselor a scazut cu 9,2%, mai mult in mediul rural (-15%), si mai putin in mediul urban (-5,7%).

Probabil scaderea mai mare din mediul rural se explica prin reducerea drastica a pretului caselor construite in satele/comunele din jurul marilor orase.

PS: abia incepand cu T3 indexul INS va reflecta cu adevarat evolutia preturilor in perioada de dupa anuntul de reducere al salariilor bugetarilor si de crestere a TVA.

Comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.