Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

In octombrie, pretul "de strigare" al apartamentelor a scazut cu 3,1%

de Cristian Orgonas     Businessday.ro
Miercuri, 3 noiembrie 2010, 9:23 Economie | Imobiliar


Indicele calculat de imobiliare.ro  arata ca, in luna octombrie, la nivel national, pretul mediu cerut de proprietarii de apartamente a scazut cu 3,1% fata de septembrie, cu 12,9% fata de sfarsitul anului trecut si cu 13,6% fata de octombrie 2009, aceasta fiind a noua luna consecutiva de scadere. In cifre absolute, pretul pe metru patrat a ajuns la 1.070 de euro, in scadere cu 158 de euro fata de sfarsitul anului trecut, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Situatia pe orase se prezinta astfel:

- cele mai scumpe apartamente sunt in Bucuresti, oras in care proprietarii cer in medie 1.176 de euro pe mp, pret in scadere cu 1,4% fata de septembrie si cu 10,6% fata de octombrie 2009. In cazul apartamentelor noi scaderea lunara este de 3,3% (de la 1.347 euro la 1.303 euro), iar in cazul apartamentelor vechi scaderea este de doar 0,8%.

- cele mai mici preturi se gasesc in Timisoara, unde pretul mediu “de strigare” pe metru patrat a scazut cu 2,4% in octombrie si a ajuns la 802 euro. Fata de octombrie 2009, pretul mediu a scazut cu 18,1% (!!!).

- cel mai scump oras din provincie este Cluj, pretul mediu fiind aici de 1.004 euro pe mp, in scadere cu 3,3% fata de septembrie si cu 5,9% mai mic decat in octombrie 2009. De remarcat faptul ca, in Cluj, apartamentele vechi sunt mai scumpe decat cele noi.

- in ultima luna, in Brasov, pretul mediu de strigare a scazut cu 0,8% (887 euro), in Constanta a crescut cu 1,1% (954 euro), in Iasi a scazut cu 3,1% (876 euro), iar in Ploiesti au scazut cu 3,6% (920 euro).

Acum, sa facem o comparatie intre datele calculate de imobiliare.ro (adica preturile de strigare) si cele calculate de INS (adica preturile reale de tranzactionare).

La nivel national, comparativ cu T1.09, in T2.10 preturile reale de tranzactionare ale apartamentelor au fost cu 8,3% mai mici, in timp ce preturile de strigare au fost cu 15,4% mai mici, detalii aici.

In acelasi timp, in Bucuresti, intre T1.09 si T2.10, preturile de tranzactionare ale apartamentelor au scazut cu 10,6%, in timp ce indicele imobiliare.ro arata o scadere de 18,8%, detalii aici.

Practic, diferenta dintre pretul de strigare si cel de tranzactionare reprezinta marja de negociere, iar reducerea mult mai abrupta a preturilor de strigare in comparatie cu cele de tranzactionare arata ca, la inceputul anului 2009, proprietarii cereau mult dar si lasau mult din pret, iar acum cer mai putin, dar si marja de negociere s-a redus.

Mai departe, in datele imobiliare.ro se poate observa si influenta inrautatirii conditiilor economice incepand cu mai/iunie, inrautatire care nu este inca reflectata de datele INS. Peste doua luni vom afla cum au evoluat preturile reale de tranzactionare in T3.

PS: in urma cu ceva vreme scriam aici ca am o prietena care vrea sa cumpere o garsoniera in Timisoara, dar nu gasea nimic decent la mai putin de 25-27.000 de euro. Am convins-o sa mai astepte, iar acum sta cu chirie intr-un apartament cu o camera intr-o zona buna (Take Ionescu) pentru care plateste 150 de euro lunar (asta pentru ca multi m-au intrebat daca si-a cumparat sau nu locuinta).

Citeste si comenteaza pe blogul Businessday.ro.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de KRUK Romania

Datoria - un cuvânt la fel de urât precum lunea din săptămâna lucrătoare

Definiția cuvântului datorie, conform DEX-ului, este una simplă: sumă de bani sau orice alt bun datorat cuiva. Dar dincolo de o definiție seacă, datoria este un cuvânt care transmite de cele mai multe ori o stare negativă. “Am o datorie” - știi că trebuie să dai ceva înapoi, o obligație care trebuie să fie îndeplinită. Fie că ai o datorie la un prieten, la o bancă sau la furnizorul de utilități, datoria apare ca urmare a unei nevoi într-un anumit moment, iar veniturile nu îți permit să acoperi acea nevoie. Soluția cea mai la îndemână pare a fi împrumutul. Dar este oare chiar cea mai bună soluție?

1050 vizualizari


ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi